Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 30, 2025

Μούχλα σε έτοιμη σαλάτα που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ

Ορατές αλλοιώσεις στη συσκευασία οδήγησαν σε προληπτική ανάκληση

λόγω κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών.


Η ανάπτυξη μούχλας σε έτοιμα φαγητά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση του προϊόντος και πιθανούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Οι μούχλες είναι μικροσκοπικοί μύκητες που αναπτύσσονται εύκολα σε τρόφιμα με υψηλή υγρασία, ειδικά όταν παραβιάζεται η ακεραιότητα της συσκευασίας ή δεν τηρούνται σωστά οι συνθήκες συντήρησης. Εκτός από την αισθητική και οργανοληπτική υποβάθμιση, ορισμένα είδη μούχλας μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες – τοξικές ουσίες που σχετίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό, οι επιχειρήσεις τροφίμων οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου ποιότητας, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αποθήκευση και κατανάλωση τέτοιων προϊόντων.

 Σε εθελοντική ανάκληση του έτοιμης σαλάτας με την ονομασία «Salade Strasbourgeoise» προχωρά η αλυσίδα E.Leclerc στο κατάστημα του Vannes, μετά από ειδοποίηση του προμηθευτή LE PÈRE CHAMPAIN για πιθανή παρουσία μούχλας στο προϊόν. Η ανάκληση αφορά το προϊόν της σειράς LECLERC VANNES – Fabrication “comme à la maison”, που διατέθηκε αποκλειστικά στο κατάστημα E.Leclerc Vannes, στα ράφια παραδοσιακού πάγκου, προ-συσκευασμένα και αυτοεξυπηρέτησης, από τις 26 έως και τις 28 Ιουλίου 2025.

Σύμφωνα με τον προμηθευτή, παρατηρήθηκαν μικροδιαρροές στη σφράγιση της συσκευασίας, γεγονός που οδήγησε σε ρήξη της ατμοσφαιρικής ασφάλειας και επέτρεψε την ανάπτυξη ορατών μυκήτων. Το πρόβλημα ενδέχεται να έχει ως συνέπεια την παραγωγή μυκοτοξινών ή την έκθεση σε σπόρια μυκήτων, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τι θα πάθει κάποιος που θα φάει τρόφιμο με μούχλα


Ο συχνότερος κίνδυνος αφορά τις γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από μικροβιακά κατάλοιπα και τις τοξίνες που μπορεί να έχουν παραχθεί από τη μούχλα κατά την αποσύνθεση του τροφίμου. Πιο σοβαρός κίνδυνος είναι η πιθανή παρουσία μυκοτοξινών — τοξικών ουσιών που παράγονται από ορισμένα είδη μούχλας, όπως οι Aspergillus και Penicillium. Οι μυκοτοξίνες μπορεί να είναι ηπατοτοξικές, καρκινογόνες ή να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης. Επιπλέον, η κατανάλωση ή ακόμα και η εισπνοή σπορίων μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα, φαγούρα, δύσπνοια ή κρίσεις άσθματος. Αυτές οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Τέλος, σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα — όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, μεταμοσχευμένοι ή άτομα σε χημειοθεραπεία — υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να καταπολεμήσει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών.

Σε περίπτωση κατανάλωσης μουχλιασμένου προϊόντος, συνιστάται να παρακολουθείται προσεκτικά η κατάσταση της υγείας για τις επόμενες 24–48 ώρες και, αν εμφανιστούν συμπτώματα, να ζητηθεί ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατόν.

Στοιχεία του προϊόντος που ανακαλείται

Η σαλάτα που ανακαλείται
  • Ονομασία προϊόντος: Salade Strasbourgeoise
    GTIN: 26603760
    Αριθμός παρτίδας: 207
    Ημερομηνία λήξης: 05/08/2025
    Συσκευασία: Μαύρο δοχείο, υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν. Συνιστάται είτε η καταστροφή του, είτε η επιστροφή του στο κατάστημα E.Leclerc Vannes. Η επιστροφή χρημάτων είναι εγγυημένη για όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα. Η διαδικασία ανάκλησης θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2025.

    Παρότι η ανάκληση έγινε σε προληπτικό πλαίσιο και χωρίς παρέμβαση των αρχών, οι καταναλωτές καλούνται να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή. Η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει προτεραιότητα για τη VADIS και το E.Leclerc Vannes, σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου