Μια φοιτήτρια περιγράφει τα επικίνδυνα πρώτα σημάδια
Η Καλαβρία της Ιταλίας συγκλονίζεται από μια σοβαρή υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης που αποδίδεται σε αλλαντίαση, έπειτα από την κατανάλωση σάντουιτς που περιείχε μπρόκολο διατηρημένο σε λάδι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι, ενώ τουλάχιστον 17 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, πέντε εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους ασθενείς βρίσκονται δύο έφηβοι, γυναίκες μέσης ηλικίας και νεότεροι ενήλικε

Τα θύματα της τραγωδίας είναι η 45χρονη Ταμάρα Ντ’Ακούντο και ο 52χρονος Λουίτζι Ντι Σάρνο, οι οποίοι κατανάλωσαν το ύποπτο σάντουιτς από κινητή καντίνα στην πόλη Ντιαμάντε. Η έρευνα των αρχών εντόπισε ως πιθανή πηγή μόλυνσης το μπρόκολο που είχε συντηρηθεί σε λάδι και χρησιμοποιούνταν ως γέμιση στα πανίνι. Το προϊόν φέρεται να ήταν μολυσμένο με το βακτήριο Clostridium botulinum, υπεύθυνο για την αλλαντίαση.
Η αστυνομία έχει προχωρήσει στην κατάσχεση και σφράγιση της καντίνας, ενώ η Εισαγγελία της Πάολα διενεργεί ποινική έρευνα. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την απόσυρση τυχόν παρτίδων του ύποπτου λαχανικού.
Η μαρτυρία που κόβει την ανάσα
Η 24χρονη φοιτήτρια Γκαία Βιτιέλο περιέγραψε τις εφιαλτικές ώρες που έζησε μετά την κατανάλωση του σάντουιτς. Όπως είπε, στις 5 Αυγούστου αγόρασε μαζί με φίλους της πανίνι από την ίδια καντίνα, αλλά ήταν η μόνη που ζήτησε να προστεθεί μπρόκολο στη γέμιση. Αρχικά παρουσίασε διάρροια, την οποία απέδωσε σε δυσπεψία. Την επόμενη μέρα όμως τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν, καθώς είχε δυσκολία στην κατάποση, τρόμο στα πόδια και έντονη αδυναμία.
Η νεαρή γυναίκα σκόπευε να ξεκουραστεί και να αφήσει τα συμπτώματα να περάσουν, όμως η αδελφή της επέμεινε να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν αλλαντίαση και ξεκίνησαν άμεσα θεραπεία με ειδικό αντίδοτο, που αποδείχθηκε σωτήριο. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο για περαιτέρω φροντίδα.
Η ασθένεια και οι κίνδυνοι
Η αλλαντίαση είναι σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη τροφική δηλητηρίαση, που προκαλείται από την τοξίνη του βακτηρίου Clostridium botulinum. Η ουσία αυτή προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση των μυών, δυσκολία στην αναπνοή και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο. Η μόλυνση σχετίζεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν συντηρηθεί λανθασμένα σε κενό αέρος ή σε λάδι, όπως σπιτικές κονσέρβες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε βιομηχανικά ή επαγγελματικά παρασκευασμένα προϊόντα.
Η επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης και Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών, Μαρία Ροζάρια Καμπιτιέλο, δήλωσε ότι στους νοσηλευόμενους ασθενείς χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία με αντίδοτο που μπορεί να σώσει ζωές. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλούς παρασκευής και αποθήκευσης τροφίμων, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου