Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 02, 2025

Έφαγες κιμά; Δες τι πρέπει να προσέξεις μετά τα νέα πρόστιμα της Περιφέρειας σε τρία κρεοπωλεία

Οι αρχές εντείνουν τους ελέγχους στα κρεοπωλεία της Αττικής, εντοπίζοντας σοβαρές παραβάσεις στη διαχείριση κιμά


Οι έλεγχοι για την τήρηση των Κανόνων Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ. συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα κρεοπωλεία της Αττικής με επίκεντρο κυρίως στις παραβάσεις που αφορούν στο χειρισμό του κιμά. Ο κιμάς εντάσσεται στα τρόφιμα «υψηλού κινδύνου» και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους καταναλωτές. Αν και ο οικιακός χειρισμός του δεν μπορεί να ελεγχθεί, οι επιχειρήσεις λιανικής υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την τήρηση ασφαλών πρακτικών. Οι κανόνες Ι.Ε.Π.Π.Υ. αποσκοπούν τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας όσο και στην αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών.

 Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, με αριθμό 1327031/29.10.2025, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 500 ευρώ στην επιχείρηση «ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε.», στην οδό Ιωνίας 112 στον Άλιμο. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2025, στον πάγκο κρεοπωλείου του σουπερμάρκετ, διαπιστώθηκε ότι στη μηχανή κοπής βόειου κρέατος υπήρχε υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής, βάρους 360 γραμμαρίων με το όριο να μην πρέπει να ξεπερνά τα 100gr.

Ο κιμάς, λόγω της μεγάλης επιφάνειας επαφής με τον αέρα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στη μόλυνση. Κατά την άλεση, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται, ενώ υπολείμματα που παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως Salmonella, E. coli και Listeria monocytogenes. Αν η ίδια μηχανή χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη κρέατος χωρίς σωστό καθαρισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης και μετάδοσης αλλεργιογόνων. Επιπλέον, παλιός κιμάς που έχει αρχίσει να αλλοιώνεται επηρεάζει τη γεύση και την υφή του φρέσκου, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος.

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 1327696/30-10-2025 απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικής Αττικής, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ Ο.Ε.», στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 67, για πώληση έτοιμου κομμένου κιμά μη προσυσκευασμένου, κατά παράβαση του άρθρου 20 της Υ.Α. 91354/2017. Η διατήρηση μη συσκευασμένου προκομμένου κιμά θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και επιτρέπεται μόνο σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος με ειδική άδεια, όχι σε κρεοπωλεία λιανικής πώλησης. Ο λόγος είναι ότι παθογόνα όπως SalmonellaE. coli (STECs)CampylobacterListeria monocytogenes και Staphylococcus aureus μπορούν να πολλαπλασιαστούν ραγδαία όταν παραμένουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος – ένα μόνο βακτήριο στις θερμοκρασίες 4°–60°C μπορεί να μετατραπεί σε πάνω από δύο εκατομμύρια μέσα σε λίγες ώρες. Η νομοθεσία είναι σαφής: οι λιανοπωλητές οφείλουν να κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτη, από κομμάτι κρέατος της επιλογής του, ώστε να διασφαλίζεται η φρεσκάδα και η ασφάλεια του προϊόντος.

Για να διατηρηθούν τα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα, ο κιμάς πρέπει να αποθηκεύεται κάτω από 4°C και να καταναλώνεται εντός δύο ημερών ή να καταψύχεται. Η πλήρης εξουδετέρωση των παθογόνων επιτυγχάνεται μόνο με μαγείρεμα σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C. Η τρίτη παράβαση αφορά έλλειψη ενδείξεων τιμής και προϊόντος. Με την απόφαση 6995/31-10-2025 της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Κεντρικού Τομέα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΚΟΛΤΑ ΓΙΟΥΣΕΦ ΛΙΑΝ. ΧΟΝΔ. ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΡΕΑΤΩΝ» στη Βαρβάκειο Αγορά, για έλλειψη πινακίδας τιμής στο είδος «Εμπρόσθιο βόειο νωπό Γαλλίας». Οι τιμές και οι ενδείξεις στα προς πώληση προϊόντα αποτελούν βασική υποχρέωση διαφάνειας και προστασίας του καταναλωτή. Η απουσία τους δεν επιτρέπει τη σύγκριση τιμών και μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση ή καταχρηστικές πρακτικές, γι’ αυτό και οι παραβάσεις τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου