Η ιστορία ενός ξαφνικού θανάτου που αρχικά καταγράφηκε ως «ανεξήγητος»
και οδήγησε σε πολύμηνη έρευναΉταν καλοκαίρι του 2024 όταν ένας 47χρονος άνδρας από το Νιου Τζέρσεϊ, μέχρι τότε απολύτως υγιής, πήγε για κάμπινγκ με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Ένα βράδυ η οικογένεια έφαγε αργά μπριζόλες, γύρω στις 10. Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις δύο τα ξημερώματα, ο άνδρας ξύπνησε με έντονο κοιλιακό πόνο, διάρροια και εμετούς. Το επεισόδιο υποχώρησε μέχρι το πρωί, όμως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα στον γιο του ότι ένιωσε πως η ζωή του κινδύνεψε. Δύο εβδομάδες μετά, χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα, βρέθηκε σε μπάρμπεκιου και έφαγε ένα χάμπουργκερ. Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα άρχισε να αισθάνεται έντονη αδιαθεσία. Στις 7:37 μ.μ. ο γιος του τον βρήκε πεσμένο στο μπάνιο. Ο άνδρας ήταν νεκρός.
Η νεκροψία δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ο θάνατος καταγράφηκε ως «αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος». Για μήνες, η οικογένεια δεν είχε καμία εξήγηση. Η σύζυγός του, όμως, δεν αποδέχθηκε το πόρισμα και ζήτησε δεύτερη ιατρική γνώμη. Ο γιατρός που ανέλαβε την υπόθεση επικοινώνησε με τον Thomas Platts-Mills, γιατρό του UVA Health και διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στις αλλεργίες, ο οποίος είχε ταυτοποιήσει πρώτος πριν από χρόνια τη λεγόμενη αλλεργία στο κρέας.
Ο Platts-Mills και η ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του University of Virginia επανεξέτασαν την υπόθεση από την αρχή. Εξασφάλισαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί μετά τον θάνατο του άνδρα και προχώρησαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο 47χρονος είχε ευαισθητοποιηθεί στο alpha-gal, ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στο κρέας θηλαστικών, και ότι είχε εκδηλώσει ακραία ανοσολογική αντίδραση, συμβατή με θανατηφόρα αναφυλαξία.
Η αλλεργία alpha-gal προκαλείται από τσίμπημα του Lone Star tick ή αλλιώς το τσιμπούρι μοναχικό αστέρι ( Amblyomma americanum ). Το τσίμπημα μπορεί να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά παθολογικά στο κρέας θηλαστικών όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά τρεις έως πέντε ώρες μετά την κατανάλωση, γεγονός που δυσκολεύει τη διάγνωση. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι σε ακραίες περιπτώσεις η αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα κανένας θάνατος.
Η σύζυγος του άνδρα ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θυμόταν πρόσφατα τσιμπήματα από τσιμπούρια. Θυμήθηκε όμως ότι νωρίτερα το καλοκαίρι είχε δεχθεί 12 ή 13 ιδιαίτερα ενοχλητικά τσιμπήματα γύρω από τους αστραγάλους, τα οποία είχαν αποδοθεί σε «τσιγκέρια» ακάρεα, κυρίως του Trombicula, γνωστές στα αγγλικά ως chiggers. Ο Platts-Mills εξήγησε ότι στις ανατολικές ΗΠΑ πολλά τέτοια τσιμπήματα προέρχονται στην πραγματικότητα από προνύμφες του Lone Star tick.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θανατηφόρα αντίδραση ενδέχεται να επιδεινώθηκε από επιβαρυντικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το γεύμα, η έκθεση σε γύρη και η σωματική άσκηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η οικογένεια σημείωσε επίσης ότι ο άνδρας κατανάλωνε σπάνια κόκκινο κρέας, κάτι που ενδέχεται να επηρέασε την ένταση της ανοσολογικής αντίδρασης.
Μετά την επιβεβαίωση του περιστατικού, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι πληθυσμοί αυτών των τσιμπουριών αυξάνονται σε πολλές πολιτείες. Ο Platts-Mills τονίζει ότι γιατροί και ασθενείς σε περιοχές όπου το τσιμπούρι είναι διαδεδομένο θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται ανεξήγητα επεισόδια έντονου κοιλιακού πόνου ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος. Η υπόθεση, που αποτελεί τον πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο από αλλεργία στο κρέας, δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice με τη συναίνεση της χήρας του θανόντος. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη αναγνώριση της αλλεργίας μπορεί να αποδειχθεί ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αναφορά: Thomas AE Platts-Mills, Lisa J. Workman, Nathan E. Richards, Jeffrey M. Wilson, Erin M. McFeely.
Επιπτώσεις μιας θανατηφόρας αναφυλακτικής αντίδρασης που εμφανίζεται 4 ώρες μετά την κατανάλωση βοδινού κρέατος σε έναν νεαρό άνδρα με αντισώματα IgE κατά της γαλακτόζης-α-1,3-γαλακτόζης. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice , 2025; 13 (12): 3422 DOI:
10.1016/j.jaip.2025.09.039

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου