Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 17, 2025

Πανεύκολη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο


Μια εξαιρετικά εύκολη μακαρονόπιτα και όμως τόσο εντυπωσιακή και γευστική!

Υλικά

 6-8 μερίδες

1 πακέτο (500 γρ) ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή τρίχρωμα πχ ριγκατόνι, φαρφάλες, σέλινο, βίδες, πέννες

500 γραμμάρια τριμμένο τυρί κασέρι ή οποιοδήποτε άλλο είδος τυριού που λιώνει όταν ψηθεί, όπως γκούντα, έμενταλ, ένταμ, τσένταρ ή μιξ τυριών

4 αυγά χτυπημένα με ένα πιρούνι

1500 ml γάλα πλήρες

1/4 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους

αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας σας (αν χρησιμοποιήσετε αλμυρά τυριά μην προσθέσετε αλάτι)

4-5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο ή/και ζαμπόν ή ακόμα και κοτόπουλο που έχει μείνει κομμένο σε κομμάτια (προαιρετικά)

Θα χρειαστείτε επίσης μια γάστρα ή οποιοδήποτε είδος ταψιού με καπάκι

 Οδηγίες μαγειρέματος

 50 λεπτά

1

Μην βράσετε τα ζυμαρικά. Αλείψτε το ταψί με λίγο βούτυρο.


2

Προσθέστε τα ζυμαρικά στη γάστρα μαζί με τα άλλα υλικά, ανακατέψτε, σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε σε αντιστάσεις για 45 λεπτά στους 180 C.


3

Ξεσκεπάστε και ψήστε για 5-10 λεπτά ακόμα στον αέρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν την κόψετε για να δέσουν τα τυριά και να μην διαλυθεί.


4

Συμβουλές:

• Επειδή το κασέρι δεν είναι πολύ αλμυρό, προσθέστε λίγο αλάτι. Εάν επιλέξετε ένα αλμυρό είδος τυριού, μην προσθέσετε καθόλου αλάτι.


5

Για μια πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής άλεσης, ελαφρύ γάλα αντί για πλήρες και ανθότυρο, ανάλατη μυζήθρα ή ρικότα αντί για κίτρινο τυρί, αλλά χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερο αλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου