Υπάρχουν μετανάστες που φεύγουν από την Ελλάδα για να κυνηγήσουν
μια καριέρα. Και υπάρχουν κι εκείνοι που φεύγουν, σπουδάζουν κάτι τελείως διαφορετικό, και τελικά καταλήγουν… να τυλίγουν το πιο συζητημένο πιτόγυρο της Ολλανδίας.Ο Μηνάς Κασαπάκης, μαζί με τη σύντροφό του, έφτασαν στο Άμστερνταμ ως δύο νέοι που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα οικονομικά και στην επιστήμη δεδομένων. Καμία σχέση με επιχειρηματικότητα, καμία προοπτική εστίασης. Μόνο νοσταλγία. Και αυτή έκανε όλη τη δουλειά.Το κενό στην ολλανδική αγορά ήταν εμφανές: ελληνικά μαγαζιά υπήρχαν, αλλά το αυθεντικό, τίμιο, ελληνικό πιτόγυρο δεν το έβρισκες πουθενά. Ό,τι σερβίριζαν ήταν «πειραγμένο» για τα ολλανδικά γούστα. Για κάποιον που μεγάλωσε με την αίσθηση του ζεστού ξεροψημένου γύρου στα χέρια, αυτό ήταν σχεδόν... προσβολή. Ο Μηνάς είδε ότι Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι είχαν την ίδια απογοήτευση. Κι έτσι, χωρίς επιχειρηματική εμπειρία, αλλά με πείσμα, μπήκε στη λογική: «Δε μπορεί, αν λείπει σε μένα, λείπει σε όλους».Το πρώτο Gyros Lab στήθηκε… σε ένα κοντέινερ. Ένα test project, μέσω Uber Eats, με λίγες φωτογραφίες και πρόχειρα φτιαγμένο μενού. Κι όμως, από την πρώτη μέρα οι παραγγελίες έσκασαν σαν καταιγίδα. Η επιτυχία τους ανάγκασε σχεδόν άμεσα να ψάξουν φυσικό κατάστημα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να δοκιμάζει το φαγητό όπως πρέπει: ζεστό, φρεσκοκομμένο και αληθινό. Ένα βήμα τη φορά, το κοντέινερ έγινε μικρό μαγαζί, και το μικρό μαγαζί έγινε το σημερινό Gyros Lab.
Γιατί άρεσε τόσο στους Ολλανδούς; Ο Μηνάς το εξηγεί απλά: τους θυμίζει Ελλάδα. Οι διακοπές, ο ήλιος, το χαλαρό vibe, όλα έρχονται πίσω με μία μπουκιά. Επιπλέον, η ολλανδική κουζίνα είναι «βαριά», οπότε ένα γρήγορο, νόστιμο, καλοψημένο ελληνικό wrap είναι σχεδόν παρηγοριά. Και έχει πλάκα: σε άλλες ολλανδικές πόλεις υπήρχαν καλές επιλογές. Στο Άμστερνταμ, όχι. Ο Μηνάς το εκμεταλλεύτηκε με την καλύτερη δυνατή έννοια.
Φυσικά, τίποτα δεν ήταν εύκολο. Η ζωή στο εξωτερικό έχει μοναξιά, κρύο, δυσκολία στη γλώσσα και μια απόσταση από την οικογένεια που δεν γεμίζει. Όμως το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πιο καθαρό, πιο οργανωμένο και επιτρέπει σε κάποιον να δοκιμάσει κάτι χωρίς τεράστιο ρίσκο. Αυτή η ασφάλεια τού έδωσε ώθηση να χτίσει το όνειρό του βήμα βήμα.
Σήμερα, το Gyros Lab μεγαλώνει, η ομάδα επεκτείνεται και, όπως λέει ο ίδιος, «επιτέλους νιώθω ότι δεν πάω στη δουλειά, κάνω κάτι που με γεμίζει». Το όνειρο για μελλοντική επιστροφή στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά προς το παρόν το Άμστερνταμ απολαμβάνει ένα κομμάτι αυθεντικής ελληνικής γεύσης.
Γιατί άρεσε τόσο στους Ολλανδούς; Ο Μηνάς το εξηγεί απλά: τους θυμίζει Ελλάδα. Οι διακοπές, ο ήλιος, το χαλαρό vibe, όλα έρχονται πίσω με μία μπουκιά. Επιπλέον, η ολλανδική κουζίνα είναι «βαριά», οπότε ένα γρήγορο, νόστιμο, καλοψημένο ελληνικό wrap είναι σχεδόν παρηγοριά. Και έχει πλάκα: σε άλλες ολλανδικές πόλεις υπήρχαν καλές επιλογές. Στο Άμστερνταμ, όχι. Ο Μηνάς το εκμεταλλεύτηκε με την καλύτερη δυνατή έννοια.
Φυσικά, τίποτα δεν ήταν εύκολο. Η ζωή στο εξωτερικό έχει μοναξιά, κρύο, δυσκολία στη γλώσσα και μια απόσταση από την οικογένεια που δεν γεμίζει. Όμως το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πιο καθαρό, πιο οργανωμένο και επιτρέπει σε κάποιον να δοκιμάσει κάτι χωρίς τεράστιο ρίσκο. Αυτή η ασφάλεια τού έδωσε ώθηση να χτίσει το όνειρό του βήμα βήμα.
Σήμερα, το Gyros Lab μεγαλώνει, η ομάδα επεκτείνεται και, όπως λέει ο ίδιος, «επιτέλους νιώθω ότι δεν πάω στη δουλειά, κάνω κάτι που με γεμίζει». Το όνειρο για μελλοντική επιστροφή στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά προς το παρόν το Άμστερνταμ απολαμβάνει ένα κομμάτι αυθεντικής ελληνικής γεύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου