Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 07, 2025

Ελληνικό ελαιόλαδο «Kalamata»: Νέες υποθέσεις νοθείας καταγράφει η έκθεση Οκτωβρίου της ΕΕ

Επαναλαμβανόμενες οι αναφορές για νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στην

μηνιαία έκθεση “Monthly Report on EU Agri-Food Fraud Suspicions”


Η μηνιαία έκθεση “Monthly Report on EU Agri-Food Fraud Suspicions” αποτελεί τον επίσημο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταγραφή υποψιών απάτης και σοβαρών μη συμμορφώσεων στην αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων, στηριζόμενη στα δεδομένα του συστήματος iRASFF και τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1715. Στόχος της είναι να κατευθύνει τους στοχευμένους ελέγχους των κρατών-μελών και να παρέχει στις επιχειρήσεις και στους φορείς του κλάδου τις απαραίτητες πληροφορίες για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων κινδύνων και αναδυόμενων μορφών απάτης σε τρόφιμα, ζωοτροφές και σχετικά υλικά.

 Η ευρωπαϊκή εικόνα για τις ύποπτες περιπτώσεις διατροφικής απάτης το 2025 δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά παρούσα είτε ως χώρα προέλευσης προϊόντων με ενδείξεις μη συμμόρφωσης είτε ως κράτος ειδοποίησης για παρατυπίες σε εισαγόμενα τρόφιμα. Το ελαιόλαδο αποτελεί σταθερά το ελληνικό προϊόν με τις περισσότερες αναφορές, ενώ οι καταγραφές από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο δείχνουν μια συνεχή πίεση σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης Οκτωβρίου 2025 επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιλαμβάνονται πολλαπλές αναφορές για «Kalamata» εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, στο οποίο εντοπίστηκαν προσμείξεις από άλλα φυτικά ή ραφιναρισμένα έλαια. Ελέγχοι στην Αυστρία και στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι προϊόντα ελληνικής προέλευσης –σε ορισμένες περιπτώσεις διακινημένα μέσω Βουλγαρίας– δεν ανταποκρίνονταν στα δηλωμένα χαρακτηριστικά και περιείχαν μη επιτρεπόμενα μείγματα. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν παραβιάσεις σε εισαγόμενα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα και φράουλες από Σερβία), όπου ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου.


Η συνολική εικόνα από τις μηνιαίες εκθέσεις Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025 είναι εξίσου ενδεικτική. Η Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά ως χώρα είτε προέλευσης είτε ειδοποίησης προϊόντων με υπόνοιες μη συμμόρφωσης. Το ελαιόλαδο αποτέλεσε το ελληνικό προϊόν με τις περισσότερες αναφορές στο σύστημα iRASFF, κυρίως λόγω περιστατικών νόθευσης και λανθασμένης ταξινόμησης. Προϊόντα που εξήχθησαν ως «εξαιρετικά παρθένα» εντοπίστηκαν να περιέχουν ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επαναταξινομήθηκαν ως «lampante oil», λάδι κατώτερης ποιότητας, ακατάλληλο για κατανάλωση.


Στην έκθεση του Αυγούστου, η χώρα καταγράφεται σε δύο βασικές υποθέσεις: ελαιόλαδο τύπου «Kalamata extra virgin olive oil» που περιείχε άλλα φυτικά έλαια, με κοινοποίηση από τη Γερμανία, και μέλι με χαμηλή διαστατική δραστηριότητα, το οποίο δηλώθηκε τόσο από την Κύπρο όσο και από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, αναφέρεται προϊόν φυτικής προέλευσης «vegan cheese substitute» που περιείχε εκχύλισμα καρπών Rowanberry ελληνικής προέλευσης και κοινοποιήθηκε από τη Γερμανία.


Στην έκθεση του Ιουλίου, το ελληνικό ελαιόλαδο βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο. Καταγράφηκαν περιστατικά νοθείας με ανάμιξη άλλων ελαίων σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από Ελλάδα και Λίβανο, με σαφείς επιπτώσεις τόσο για την ασφάλεια των καταναλωτών όσο και για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής παραγωγής.


Ο Ιανουάριος 2025 είχε συνολικά 220 αναφορές, από τις οποίες οκτώ αφορούσαν ελληνικά προϊόντα: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, χυμό, ταραμοσαλάτα και vegan τυρί. Για το ελαιόλαδο υπήρξαν τρεις ειδικές κοινοποιήσεις: δύο από τη Γερμανία και μία από τη Ρουμανία. Οι υποθέσεις αφορούσαν νοθεία με ηλιέλαιο σε ποσοστά που έφταναν έως και 85–90%, ενώ η ρουμανική αναφορά κατέγραψε εντοπισμό λάδιου lampante μέσα σε προϊόν που είχε εξαχθεί ως εξαιρετικά παρθένο. Το lampante χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και έντονα οργανοληπτικά ελαττώματα, που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση. Το σύνολο των ευρημάτων καταδεικνύει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο παραμένει προϊόν υψηλής ευαλωτότητας στις απάτες, κάτι που απαιτεί σταθερή και αυστηρή εποπτεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου