Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 01, 2026

Οργανωμένες εκδρομές από την Τουρκία προς την Ελλάδα για να αγοράσουν… κιμά

Έως και δύο οργανωμένα δρομολόγια την εβδομάδα από την Τουρκία – Τιμές έως 60% χαμηλότερες στην Ελλάδα


Οργανωμένα δρομολόγια με λεωφορεία προς την Ελλάδα πραγματοποιούν Τούρκοι καταναλωτές για την αγορά βασικών ειδών διατροφής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sozcu. Οι εκδρομές γίνονται έως και δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη και αποκλειστικά για την προμήθεια βοδινού κιμά. Κύριος προορισμός παραμένει η Αλεξανδρούπολη, όπου οι τιμές τροφίμων είναι έως και 60% χαμηλότερες σε σχέση με την Τουρκία. Περισσότεροι από 3.000 Τούρκοι επισκέπτονται την πόλη κάθε εβδομάδα για ψώνια και φαγητό, με περίπου 2.500 να μετακινούνται με λεωφορεία. Τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα όλο τον χρόνο.

 Όπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες, τα οργανωμένα γκρουπ φτάνουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Πακέτα εκδρομών με διανυκτέρευση κοστίζουν περίπου 140 ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία. Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση καταγγέλλεται εκτόξευση τιμών σε βασικά αγαθά όπως κιμάς, ηλιέλαιο και τυρί. Για πολλούς καταναλωτές, μια ημερήσια εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη είναι φθηνότερη από ψώνια στην Κωνσταντινούπολη.


Η αυξημένη τουρκική παρουσία έχει ενισχύσει την τοπική αγορά, με εστίαση, λιανεμπόριο και τουρισμό να καταγράφουν άνοδο. Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες για αυξημένες αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά συμφέροντα, εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο. Στο ίδιο ρεπορτάζ, ανταποκριτής της Sozcu σημειώνει ότι καλάθι προϊόντων που στην Τουρκία κοστίζει 72 ευρώ, στην Ελλάδα αγοράστηκε με περίπου 47 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου