Σφοδρή επίθεση από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «ντρέπεται» για ορισμένα μέλη του Δικαστηρίου και κατηγόρησε τους δικαστές ότι «υποτάχθηκαν σε ξένες επιρροές». Από την αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, εμφανώς οργισμένος, ανέφερε: «Ντρέπομαι για ορισμένα μέλη του Δικαστηρίου, πραγματικά ντρέπομαι, επειδή δεν είχαν το θάρρος να κάνουν το καλό για τη χώρα μας».
Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς χαρακτήρισε «έκνομο» το Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του «θα έχει ως μοναδική συνέπεια να περιπλέξει το έργο του προέδρου ο οποίος επιθυμεί να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Fox News σχολίασε ότι το Δικαστήριο κατήργησε «το μοχλό πίεσης» του Τραμπ.
Η απόφαση 6-3 και οι δικαστές
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία έξι προς τρεις. Έξι από τους εννέα δικαστές έκριναν «παράνομους» τους «ανταποδοτικούς» δασμούς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι προοδευτικοί Σόνια Σοτομαγιόρ, Έλενα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός, καθώς και οι Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ και Νιλ Γκόρσατς, δύο συντηρητικοί δικαστές που είχε διορίσει ο ίδιος ο Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του (2017-21).
Το SCOTUS αποτελεί θεσμό με βαρύνουσα σημασία στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας. Το Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν κρίσιμους τομείς, από την ατμοσφαιρική ρύπανση έως το δικαίωμα στην άμβλωση και την προεδρική ασυλία. Με τη συγκεκριμένη ετυμηγορία, το Ανώτατο Δικαστήριο προκαλεί αναταράξεις στο οικονομικό πρόγραμμα και τη διπλωματική στρατηγική του Τραμπ.
Προσωπικές αιχμές και βαρείς χαρακτηρισμοί
Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος δεν περιορίστηκε στην κριτική της απόφασης, την οποία χαρακτήρισε «γελοία», «ελλιπή» και «φρικτή». Ο ίδιος επιτέθηκε προσωπικά σε μέλη του Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι «κάποιοι από αυτούς» είναι «ηλίθιοι και σκυλιά» στην υπηρεσία των Ρεπουμπλικάνων που διαφωνούν μαζί του και της «ριζοσπαστικής» αριστεράς. Παράλληλα, κατηγόρησε το Δικαστήριο ότι καθοδηγήθηκε από την «πολιτική ορθότητα» και από «ξένες επιρροές», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει να ερευνήσει αυτές τις «ξένες επιρροές», απάντησε: «Θα δείτε».
Στη συνέχεια, δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο για τη στάση των δύο δικαστών που είχε διορίσει ο ίδιος και τάχθηκαν κατά των δασμών, της Μπάρετ και του Γκόρσατς. Ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω ότι η απόφασή τους είναι φρικτή. Πιστεύω ότι είναι προσβολή για τις οικογένειές τους, αν θέλετε να ξέρετε». Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστό ότι απαιτεί τυφλή αφοσίωση από όσους ωφέλησε ή υποστήριξε, διαβεβαίωσε πάντως ότι οι δικαστές που ψήφισαν κατά των δασμών θα προσκληθούν, όπως επιβάλλει η παράδοση, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο. Η ομιλία του προέδρου οργανώνεται από τη νομοθετική εξουσία και όχι από τον Λευκό Οίκο. «Δεν με νοιάζει αν θα έρθουν ή όχι», πρόσθεσε
Οι έπαινοι στη μειοψηφία και το πολιτικό αποτύπωμα
Αντιθέτως, ο Τραμπ επαίνεσε τους τρεις συντηρητικούς δικαστές που μειοψήφησαν. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους δικαστές (Κλάρενς) Τόμας, (Σάμιουελ) Αλίτο και (Μπρετ) Κάβανο για τη δύναμη και τη σοφία τους», είπε. Ο ίδιος χαιρέτισε την «ιδιοφυία» του Κάβανο και διάβασε αποσπάσματα από το σκεπτικό της μειοψηφίας που συνέταξε ο συγκεκριμένος δικαστής.
Ο Κάβανο είχε προταθεί από τον Τραμπ και ο διορισμός του εγκρίθηκε οριακά από τη Γερουσία το 2018, έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στα νεανικά του χρόνια. Η νέα αντιπαράθεση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας εντείνει την πολιτική ένταση στην Ουάσινγκτον και επηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου