Οι μεγάλες επιχειρήσεις του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας που απέτρεψαν τη
διάθεση ακατάλληλων προϊόντωνΣημαντικές ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων και κυρίως κρέατος αποσύρθηκαν από την αγορά το 2025, τόσο στο πλαίσιο των ελέγχων του ΕΦΕΤ όσο και από επιχειρησιακές παρεμβάσεις των περιφερειακών αρχών, με επίκεντρο την Αττική. Τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι το κρέας και τα προϊόντα του συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο μέσω των ελέγχων του ΕΦΕΤ όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως προϊόντα εκτός ορίων διατήρησης, χωρίς σήμανση ή με προβλήματα στη διαχείριση της ψυκτικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό ελέγχων του ΕΦΕΤ, κατασχέθηκαν συνολικά περίπου 33,2 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς (17,6 τόνοι) αφορούσαν κρέας και προϊόντα κρέατος, αποτελώντας τη μεγαλύτερη κατηγορία κατασχέσεων. Ακολούθησαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 4,4 τόνους και τα δημητριακά με 3,7 τόνους, ενώ μικρότερες ποσότητες εντοπίστηκαν σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Οι κατασχέσεις αυτές προέκυψαν από 2.187 πράξεις ελέγχου σε όλη τη χώρα.
Οι έλεγχοι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περισσότερων από 100.000 επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων. Σε ποσοστό 7,9% των εγκαταστάσεων διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις, οι οποίες σχετίζονταν κυρίως με ελλείψεις στην υγιεινή, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, προβλήματα στην επισήμανση και διάθεση μη ασφαλών προϊόντων.
Παράλληλα με τους ελέγχους του ΕΦΕΤ, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε σειρά αυτόνομων επιχειρησιακών παρεμβάσεων σε εγκαταστάσεις διακίνησης και αποθήκευσης τροφίμων ζωικής προέλευσης. Τον περασμένο Μάρτιο 2026, κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας, κατόπιν καταγγελίας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση στον Πειραιά, όπου κατασχέθηκαν περίπου 3,5 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων. Στην επιχείρηση εντοπίστηκαν κρέατα και αλιεύματα χωρίς σήμανση, ληγμένα προϊόντα και τρόφιμα με ενδείξεις απόψυξης και επανακατάψυξης, ενώ διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις στις συνθήκες αποθήκευσης. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία εισαγγελικής αρχής, λόγω άρνησης συνεργασίας από τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
Ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και την περίοδο της Τσικνοπέμπτης, όταν ελεγκτικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής εντόπισαν και κατέσχεσαν 4.780 κιλά κρέατος σε ψυκτική αποθήκη στο Καπανδρίτι. Το προϊόν είχε υπερβεί τον επιτρεπόμενο χρόνο συντήρησης και κρίθηκε μη ασφαλές για κατανάλωση. Η κατάσχεση έγινε στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων λόγω αυξημένης ζήτησης.
Οι έλεγχοι των περιφερειακών αρχών είχαν προηγούμενα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων κατασχέθηκαν περίπου 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων, κυρίως κρεάτων, ενώ στις αρχές του 2025 εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν 25,6 τόνοι ληγμένων και ακατάλληλων προϊόντων κρέατος σε εγκαταστάσεις εμπορικής εταιρείας στην Αττική. Στην τελευταία περίπτωση διαπιστώθηκε υπέρβαση των ορίων διατήρησης και έλλειψη των προβλεπόμενων σημάνσεων.
Οι υποθέσεις συνοδεύτηκαν από διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κινήθηκαν και ποινικές διαδικασίες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν συμβάσεις με δημόσιες δομές, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον έλεγχοι ιχνηλάτησης για τη διαπίστωση της διάθεσης προϊόντων.
Ωστόσο εύλογα οι πολίτες προβληματίζονται από την επιλογή των ελεγκτικών αρχών να διατηρούν την ανωνυμία των παρανομούντων, επιλέγοντας μια ιδιότυπη «προστασία» των εταιρειών εις βάρος του δικαιώματος των πολιτών στην πληροφόρηση. Και ενώ αυτή η πρακτική ευθυγραμμίζεται με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βρίσκονται συχνά σε εξέλιξη, οι κατασχέσεις αφορούν τόνους αλλοιωμένου κρέατος και επικίνδυνων τροφίμων που ίσως θα κατέληγαν στο οικογενειακό τραπέζι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Και αυτό το “πέπλο” αδιαφάνειας όχι μόνο στερεί από τον καταναλωτή τη δυνατότητα να προστατευτεί αποτελεσματικά, αλλά καλλιεργεί και ένα αίσθημα ατιμωρησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου