Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 04, 2026

Νόσος Crohn: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα σε πέντε ημέρες

Κλινική δοκιμή του Stanford Medicine σε 97 ασθενείς


Μια νέα κλινική δοκιμή υποδηλώνει ότι αυτό που τρώνε οι άνθρωποι θα μπορούσε επιτέλους να προσφέρει πραγματική ανακούφιση για τη νόσο Crohn, μια κατάσταση που εδώ και καιρό στερείται σαφούς διατροφικής καθοδήγησης. Ερευνητές από το Stanford Medicine και συνεργαζόμενα ιδρύματα διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, η οποία περιλαμβάνει μόλις πέντε ημέρες το μήνα με πολύ χαμηλές θερμίδες και φυτικά γεύματα, οδήγησε σε αισθητές βελτιώσεις στα συμπτώματα για τους περισσότερους συμμετέχοντες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η δίαιτα δεν έκανε απλώς τους ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα, αλλά μείωσε επίσης βασικούς βιολογικούς δείκτες φλεγμονής που συνδέονται με την ασθένεια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Medicine.

Τι πρέπει να τρώω είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στους γιατρούς τους. Είναι επίσης μία από τις πιο δύσκολες να απαντηθεί. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn, δεν έχει μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά τη διατροφή. Οι μεγάλες, καλά ελεγχόμενες μελέτες σχετικά με διατροφικές αλλαγές ήταν περιορισμένες.

Δοκιμή της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία

Η κλινική δοκιμή παρακολούθησε 97 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Crohn σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτούς, 65 συμμετέχοντες ακολούθησαν δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, ενώ 32 συνέχισαν με τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες ως ομάδα ελέγχου. Η μελέτη διήρκεσε τρεις μήνες. Όσοι βρίσκονταν στην ομάδα της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων τους για πέντε συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα, καταναλώνοντας περίπου 700 έως 1.100 θερμίδες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τους δόθηκαν φυτικά γεύματα. Για τον υπόλοιπο μήνα, επέστρεψαν στην κανονική τους διατροφή.

ADVERTISEMENT

Η νόσος Crohn είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανούς. Προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Για ήπιες περιπτώσεις, τα στεροειδή είναι επί του παρόντος η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλες περιόδους.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία ανέφεραν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Παραμένουμε πολύ ευχάριστα έκπληκτοι ότι η πλειονότητα των ασθενών φαίνεται να ωφελήθηκε από αυτή τη δίαιτα, δήλωσε ο Sidhartha R. Sinha, βοηθός καθηγητής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. Παρατηρήσαμε ότι ακόμη και μετά από έναν μόνο κύκλο δίαιτας που μιμείται τη νηστεία, υπήρχαν κλινικά οφέλη.

Αντίθετα, λιγότερο από τους μισούς από εκείνους στην ομάδα ελέγχου βίωσαν βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτές οι αλλαγές οφείλονταν πιθανώς σε φυσικές διακυμάνσεις της νόσου και συνεχιζόμενες τυπικές θεραπείες, όπως φαρμακευτικές αγωγές. Ορισμένοι άνθρωποι στην ομάδα της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία ανέφεραν κόπωση και πονοκεφάλους, αλλά δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Mειώσεις φλεγμονής

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πέρα από τα συμπτώματα για να κατανοήσουν τι συνέβαινε μέσα στο σώμα. Το ενδιαφέρον του Sinha για τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία προήλθε από προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης C, ενός δείκτη φλεγμονής, σε άτομα με αυξημένα επίπεδα βάσης. Οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στους φλεγμονώδεις δείκτες έκαναν αυτή τη δίαιτα ελκυστική για μελέτη στη νόσο Crohn, καθώς πολλοί ασθενείς με αυτή την ασθένεια έχουν επίσης αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, η ομάδα συνέλεξε και ανέλυσε βιολογικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων αίματος και κοπράνων, για να παρακολουθήσει τις αλλαγές στη φλεγμονή. Ο στόχος μας στη συλλογή αυτών και άλλων βιολογικών δειγμάτων ήταν να εμβαθύνουμε στο γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική ανταπόκριση, δήλωσε ο Sinha. Μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς για να εξηγήσουμε τα ευρήματα και υπογραφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ασθενών που θα ανταποκριθούν στη δίαιτα;

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της καλπροτεκτίνης στα κόπρανα, μιας πρωτεΐνης που σηματοδοτεί φλεγμονή στο έντερο, μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Άλλα μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λιπιδικών μεσολαβητών που προέρχονται από λιπαρά οξέα, μειώθηκαν επίσης. Επιπλέον, τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε αυτούς τους συμμετέχοντες παρήγαγαν λιγότερα φλεγμονώδη σήματα. Οι ερευνητές διερευνούν τώρα εάν οι μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτών των ωφελειών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου