Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 09, 2012

Σεξ και άγχος: Ένα αταίριαστο ζευγάρι!

του Γρηγόρη Βασιλειάδη  Είναι σίγουρα πολλά και εξαντλητικά τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά: Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι πολλές υποχρεώσεις της δουλειάς μας, να μεταφέρνουμε τα παιδιά στο σχολείο ή άλλες δραστηριότητες τους, να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους γονείς μας και φυσικά η λίστα αυτών που πρέπει να κάνουμε δεν τελειώνει αλλά μεγαλώνει ασταμάτητα.


Οι απαιτήσεις συχνά ξεπερνούν τις σωματικές και ψυχικές μας δυνάμεις. Νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Προκύπτει λοιπόν αναπόφευκτα το στρες που όταν είναι χρόνιο, προκαλεί πολλά αρνητικά στην υγεία και ποιότητα ζωής μας.


Πριν μερικά χρόνια, σε έρευνα που συμπεριέλαβε 1.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 65 ετών, ξέρετε ποιος βρέθηκε ότι ήταν ο κυριότερος παράγοντας που έβλαπτε τη σεξουαλική τους ζωή;
25% των ανδρών και 28% των γυναικών δήλωσαν ότι το στρες ήταν ο σημαντικότερος λόγος μείωσης της σεξουαλικής τους διάθεσης. 
Μετά ακολουθούσαν οι σκοτούρες για τα παιδιά και τη δουλειά, τα προβλήματα υγείας, οι οικονομικές δυσκολίες, η πλήξη και η απειρία.
Το ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές, είναι γιατί το στρες καταστέλλει τη διάθεση για σεξ. Στις γυναίκες το στρες επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που είναι απαραίτητες στη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση και ορμή.
Στους άνδρες το ψυχικό και σωματικό στρες, προκαλεί άμεσα πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης.
 Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά σε σχέση με το σεξ στον άνδρα.
Είναι χαρακτηριστικά τα πειράματα που έγιναν σε πίθηκους. Όταν υποβάλλονταν σε δοκιμασίες εκμάθησης νέων δύσκολων πραγμάτων, το στρες που προέκυπτε συνοδευόταν από πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης.
Το αίσθημα απώλειας ελέγχου και καταβολής που είναι δυνατόν να συνοδεύουν ή να ακολουθούν το στρες, δεν έχουν μόνο επιπτώσεις ψυχικές και σωματικές με καταστολή της τεστοστερόνης και απώλεια της διάθεσης για σεξ. Ταυτόχρονα είναι από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής ανικανότητας με στυτικές δυσλειτουργίες και πρόωρη εκσπερμάτωση.
Οι στυτικές δυσλειτουργίες και η πρόωρη εκσπερμάτωση, επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών. 
Οι μηχανισμοί στύσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο στρες όχι μόνο στο ανθρώπινο είδος αλλά και σε άλλα είδη.



Βλέπουμε λοιπόν ότι η σεξουαλική μας ζωή χρειάζεται προστασία από το ασταμάτητο και αδυσώπητο στρες που μας ακολουθεί παντού και συνεχώς σήμερα.


Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πολλές έρευνες έδειξαν τις ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις του σεξ. Η υγιής σεξουαλική συμπεριφορά, αυξάνει τη διάρκεια ζωής, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακής προσβολής.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το στρες να μας καταβάλλει και μεταξύ άλλων κακών, επιπρόσθετα να βλάπτει τη σεξουαλική μας ζωή. Βέβαια η αντιμετώπιση και ο έλεγχος του στρες δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
 Συχνά χρειάζεται την καθοδήγηση και την υποστήριξη ψυχολόγου.


Είναι, όμως, δυνατόν να κάνουμε και από μόνοι μας μερικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν:
* Στο σπίτι να μοιράζουμε τις υποχρεώσεις μας
* Να αποφεύγουμε την υπερφόρτωση μας με νέες απαιτήσεις από το επαγγελματικό περιβάλλον
* Να προγραμματίζουμε καλύτερα το χρόνο μας
* Είναι αναγκαίο να μάθουμε να λέμε ευγενικά όχι για πολλά πράγματα που μας προτείνονται. Η εξοικονόμηση του χρόνου θα μας επιτρέπει περισσότερο ύπνο, περισσότερο χρόνο να ξοδεύουμε με την οικογένεια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα βήματα που μπορούμε να κάνουμε εναντίον του στρες.
Ο καλός προγραμματισμός, η αναγνώριση των προτεραιοτήτων θα μας επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο του στρες με ευεργετικές επιδράσεις που σίγουρα θα συμπεριλαμβάνουν και μια καλύτερη, ευτυχέστερη σεξουαλική ζωή.


Πηγή: Iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου