Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 07, 2016

Σπαράγγια: Η υπερτροφή της ελληνικής φύσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το σπαράγγι είναι ένα άγριο χόρτο και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 1960. Το βρίσκουμε την άνοιξη (Μάρτιο – Μάιο). Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε…
άσπρα, ιώδη και πράσινα.

Μερικές από τις ιδιότητες του σπαραγγιού είναι:

• Διουρητικό
• Αφροδισιακό
• Αντικαρκινικό
• Ενισχυτικό μνήμης

Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε :

• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
• Φυλλικό οξύ
• Θειαμίνη (Β1)
• Ριβοφλαβίνη (Β2)
• Νιασίνη (Β3)
• Βιταμίνη C
• Βιταμίνη Ε
• Καροτένιο
• Φώσφορο
• Ασβέστιο
• Μαγνήσιο
• Κάλιο
• Νάτριο (χαμηλή περιεκτικότητα)
• Ασπαραγίνη (η οποία έχει διουρητική δράση)

• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

• Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την μειωμένη απορρόφηση του λίπους.

• Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγυραντικές ιδιότητες (καθυστερούν το γήρας).

• Λέγεται ότι το σπαράγγι θεωρείται ως αφροδισιακό λόγω του σχήματος του.

• Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου.

• Άλλη μια ιδιότητα του φυλλικού οξέος είναι η μείωση του πόνου της φλεγμονής και η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

• Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.

Προτάσεις για νόστιμα πιάτα με σπαράγγι

Φτιάξτε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα….

• Σούπα
• Ομελέτα
• Βραστά (σαλάτα)
• Στο wok (κινέζικο ρύζι)
• Στη σχάρα ή στο φούρνο (με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο)
• Ζυμαρικά και Ρυζότο με σπαράγγι
• Κέικ αλμυρό ή Πίτα με σπαράγγι
• Ψάρι με σπαράγγι
• Κεφτεδάκια με σπαράγγι
• Κοτόπουλο και Χοιρινό ή Μοσχάρι με σπαράγγι
• Τάρτα με σπαράγγι
• Σουφλέ με σπαράγγι
• Σαγανάκι με σπαράγγι

Με το μαγείρεμα μειώνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως :

• Θερμίδες (-6 kcal)
• Πρωτεΐνες (- 0,3gr)
• Υδατάνθρακες (- 1,4gr)
• Κάλιο (- 95mg)
• Νάτριο (- 1 mg)
• Φώσφορος (- 12mg)
• Σίδηρος (- 0,4mg)
• Θειαμίνη (- 0,5mg)
• Νιασίνη (- 0,1mg)
• Φυλλικό οξύ (- 10 mg)
• Βιταμίνη Ε (- 0,79mg)

Έτσι το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το σπαράγγι, ωμό ώστε να λαμβάνουμε το μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου