Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 30, 2016

Σούπα μινεστρόνε

Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Οι πρώτες σούπες χρονολογούνται περίπου στο 6.000 π.κ.ε., καθώς το βράσιμο δεν αποτελούσε διαδεδομένη...

μέθοδο μαγειρέματος μέχρι να ανακαλυφθούν πήλινα σκεύη πριν από 9.000 χρόνια. Το 1772 το πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε στην Αμερική περιείχε τη συνταγή της πατατόσουπας που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ενώ το πρώτο βιβλίο με συνταγές σούπας εκδόθηκε το 1882.

Οι σούπες είναι ένα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά καυτές, με σκοπό να μας ζεστάνουν και να μας εφοδιάσουν με την ενέργεια που έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια μίας κουραστικής κρύας μέρας. Νόστιμες και θρεπτικές οι σούπες αποτελούν την καλύτερη συνταγή για απώλεια βάρους χωρίς επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό μας. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σ’ ένα πιάτο σούπας είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για υγεία και ομορφιά. Επιπλέον, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, η σούπα είναι ιδανική επιλογή για δίαιτα, αφού μας βοηθά να χάνουμε σταδιακά και σταθερά τα περιττά κιλά, χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού μας από την απότομη έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Ανάλογα με τα λαχανικά και τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της σούπας το διατροφικό τους περιεχόμενο ποικίλλει. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των λαχανικών περιέχονται στο ζωμό της σούπας και τον καθιστούν υψηλής διατροφικής αξίας. Οι διάφορες σούπες εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο. Καθώς οι σούπες αποτελούνται στη βάση τους από λαχανικά, θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία προστατεύουν ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων, ακόμα και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευερέθιστου εντέρου. Επειδή ακριβώς τα λαχανικά που περιέχουν βράζονται αποκτούν μια μαλακή υφή και δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης κατά το βρασμό έχει διασπαστεί μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα. Δεν υπάρχει κατηγορία ασθενών στην οποία να απαγορεύεται η κατανάλωση σούπας.

Ακόμα και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταναλώσουν κάποιο λαχανικό επειδή δεν τους αρέσει, επωφελούνται των θρεπτικών του συστατικών όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας σούπας. Ειδικά τα παιδιά με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από λαχανικά τα οποία αποκλείουν από τη διατροφή τους. Η μεγάλη ποικιλία συστατικών που περιέχουν οι σούπες δεν επιτρέπει στα παιδιά να ξεχωρίσουν τα διάφορα συστατικά και έτσι τα καταναλώνουν ευχάριστα. Αλλά και οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρές τροφές, οι σούπες αποτελούν την ιδανική και ευχάριστη επιλογή για αυτούς, ενώ δεν επιβαρύνουν την πεπτική τους λειτουργία. Μια σούπα αποτελεί την ιδανική επιλογή για το βραδινό τους γεύμα, ενώ διευκολύνει τον ύπνο τους.

Η σούπα αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της) με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, επιστημονικά δεδομένα από πρόσφατες μελέτες συνδέουν τη σούπα με το αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Φαίνεται πως η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και συνεπώς οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη στο επόμενο γεύμα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σούπα είναι ένα πιάτο που ταιριάζει σε κάθε εποχή. Καταναλώνεται ζεστή αλλά και κρύα το καλοκαίρι. Αποτελεί το πρώτο πιάτο σε ένα πλήρες γεύμα ή από μόνη της μπορεί να είναι κύριο πιάτο για μια πιο ελαφριά διατροφή. Μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ομάδες ανθρώπων και να συμβάλει στην προαγωγή της υγείας.

Σούπα μινεστρόνε αρωματική και γευστική

Υλικά:

50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε μεσαία καρέ
120 γρ. σέλερι, κομμένο σε μεσαία καρέ
120 γρ. καρότα, κομμένα σε μεσαία καρέ
120 γρ. πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μεσαία καρέ
120 γρ. λάχανο, κομμένο σε λεπτές φέτες
100 γρ. κολοκύθι, κομμένο καρέ
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
250 γρ. ντομάτες κονκασέ περασμένες στο multi όχι λιωμένες
1,5 κιλό ζωμό λαχανικών ή νερό
80 γρ. ρεβίθια, μαγειρεμένα
80 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μαγειρεμένα
150 γρ. κριθαράκι, βρασμένο
1κ.γλ. κουρκουμά
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
μισό κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε σκόνη (ή λιγότερο προσοχή είναι καυτό)

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα, τις πιπεριές, το λάχανο και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ και τον ζωμό (ή εναλλακτικά το νερό). Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κουρκουμά και λίγο καγιέν σε σκόνη. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για 10 λεπτά περίπου. Προσοχή να μην τα παραβράσουμε. Προσθέτουμε τα ήδη βρασμένα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα και τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμα.

*Χρησιμοποιούμε όποια όσπρια ή όποιο συνδυασμό λαχανικών μας αρέσει, αρκεί να είναι 2 είδη όσπριων και 4-5 λαχανικά.

*Μπορούμε ακόμη αντί για δημητριακό βρασμένο να προσθέσουμε χοντρό πλιγούρι μουλιασμένο.

Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό, λίγη κάπαρη και φρέσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι.

Συνοδεύουμε με ζωντανό ψωμί, καλό κόκκινο κρασί, λευκά μαλακά τυριά και

Καλή Απόλαυση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου