Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2018

Αντίλογος στην δυσεξήγητη "ψυχροπολεμική" κλιμάκωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η είδηση από το Reuters σε μετάφραση δική μας

Η Ελλάδα θα εκδιώξει δύο Ρώσους διπλωμάτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στο πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα της πΓΔΜ, ανέφερε μια ελληνική διπλωματική πηγή την Τετάρτη, καθώς το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να προσκαλέσει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία να ενταχθεί στη συμμαχία. Μια ελληνική κίνηση, σε μια σπάνια διπλωματική μάχη ανάμεσα σε δύο Ορθόδοξα χριστιανικά έθνη που παραδοσιακά διατηρούν άψογες σχέσεις.
Ελληνική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα θα απελάσει δύο διπλωμάτες και θα εμποδίσει άλλους δυο Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα λόγω ανησυχιών ότι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην Ελλάδα κατά της συμφωνίας με τη πΓΔΜ και ότι προσπάθησαν να χρηματίσουν Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Η Αθήνα εξέφρασε τις ανησυχίες της στη Μόσχα και ζήτησε από τους διπλωμάτες στις 6 Ιουλίου να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι τους δόθηκε μια "λογική περίοδος" λίγων ημερών για να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους. "Αυτές οι απελάσεις δικαιολογούνται επειδή αφορούν παράνομες δραστηριότητες εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας", ανέφερε η πηγή. "Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για απελάσεις από τη ρωσική πλευρά είναι αδικαιολόγητες επειδή οι (διπλωμάτες μας) ενεργούν εντός των ορίων των καθηκόντων τους".

Η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν έρθει αντιμέτωπες με έντονες διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας ονόματος, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία της υπογραφής της συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς τους στις 17 Ιουνίου. Η Αθήνα και η Μόσχα διατηρούσαν παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε τους περισσότερους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, αποσύροντας διπλωμάτες από τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου στην Αγγλία. Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για το περιστατικό αυτό, ενώ η Μόσχα είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή.

"Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου στενών δεσμών μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας", δήλωσε ο James Ker-Lindsay, ανώτερος επισκέπτης στο London School of Economics. Η Μόσχα θεωρεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για τη δική της ασφάλεια. Πολλές χώρες που κάποτε ήταν δορυφόροι της Μόσχας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Η Ελλάδα από καιρό εμπόδιζε την προσπάθεια της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή υποστήριζε ότι το όνομα της χώρας συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για μια βόρεια ελληνική επαρχία που ονομάζεται επίσης Μακεδονία. Η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο αφού ο λαός της έχει εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Σημείωση Φιλίστωρος: Όπως γνωρίζουν όλοι, σπανίως μας απασχολεί η επικαιρότητα καθώς είμαστε ένα ιστολόγιο ΙστορίαςΕπειδή όμως συμπτωματικά η δυσεξήγητη (;) κρίση στις Ελληνορωσσικές σχέσεις συνέπεσε με την ανάδειξη από εμάς του Ρωσικού τελεσιγράφου του 1821 , οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι διμερείς σχέσεις με μια ομόθρησκη υπερδύναμη δεν μπορεί να κρίνονται μόνο στη βάση ενός μεμονωμένου γεγονότος (αν αυτό συνέβη όπως μεταφέρεται στο ως άνω δημοσίευμα του Reuters). Είναι πολύ αρνητικό ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές σε όλους μας, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, παρά μόνο διαρροές.

 
Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν από το υπουργείο Εξωτερικών αν έχει πέσει στην αντίληψη τους δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών και από άλλες χώρες στην Ελλάδα που να απειλούν την Εθνική μας ασφάλεια (τυχαία αναφέρουμε την Τουρκία) και τι έχουν κάνει επί αυτών. Η απέλαση διπλωματών είναι μια ενέργεια σοβαρής κλιμάκωσης και προσβολής της άλλης χώρας και διερωτάται κανείς αν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε εξαντλήσει κάθε άλλο περιθώριο προειδοποίησης πριν λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Οποιαδήποτε υποκίνηση από ξένη δύναμη θα έπεφτε στο κενό αν δεν υπήρχε γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια και είναι απορίας άξιο γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση την πλειοψηφία των πολιτών που αντιδρά. Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών έρχεται σε αντίθεση με τα συναισθήματα και τη θέληση του ελληνικού λαού που τις τελευταίες δεκαετίες διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών που έχει πάψει προ πολλού να σέβεται τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών. Στον υπερσύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε κάποια άρθρα του ιστολογίου μας που αφορούν τις διμερείς ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου