Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 15, 2019

Όχι, ΔΕΝ υπάρχουν τροφές που «σκοτώνουν» τον καρκίνο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Στην ελληνική γωνιά του διαδικτύου κυκλοφορούν άρθρα που ισχυρίζονται ότι 7 συγκεκριμένες τροφές «σκοτώνουν» το καρκίνο.
Οι ισχυρισμοί που γίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι κατά κύριο λόγο ψευδείς.




Το είδαμε στα: diaforetiko.grnea-news.gr
Τα προαναφερθέντα άρθρα δηλώνουν τα εξής:
Ένα ιατρικό portal ισχυρίζεται ότι αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που δρουν κατά των καρκινικών κυττάρων και αποτρέπουν την ανάπτυξη όγκων. Τα τρόφιμα αυτά μπορούμε εύκολα να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας μενού, και δεν είναι άλλα από τις ντομάτες, το κόκκινο κρασί, το κάρι, τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι, τη μαύρη σοκολάτα και τον καφέ.

Οι επιστήμονες είναι επίσης βέβαιοι ότι αυτά τα 7 τρόφιμα είναι πιο αποτελεσματικά από τη χημειοθεραπεία.
Οι ντομάτες

Μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας πάνω από 4 φορές το μήνα είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που έχει αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες. Σε αντίθεση με τη βιταμίνη C, το ποσό του λυκοπενίου στη ντομάτα αυξάνεται όταν επεξεργάζεται σε υψηλές θερμοκρασίας ή όταν μαγειρεύεται με λάδι.
Ένα συχνό φαινόμενο σε άρθρα αυτής της κατηγορίας είναι να αντιμετωπίζουν το καρκίνο σαν μια ασθένεια η οποία μπορεί να αποφευχθεί με κάποια ενιαία στρατηγική ή θαυματουργή λύση. Ο καρκίνος είναι ένας όρος ομπρέλα ο οποίος εμπερικλείει μια πληθώρα ασθενειών, κάθε μια με διαφορετικά διαγνωστικά κριτήρια και τρόπο αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σύνθετο πρόβλημα το οποίο, ανάλογα τον τύπο και το στάδιο χρειάζεται, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Η ιδέα λοιπόν ότι ένα τρόφιμο ή έστω μια ομάδα τροφίμων μπορεί να έχει υπολογίσιμη επίδραση στην καταπολέμηση ή έστω στην πρόληψη κάποιας μορφής καρκίνου καλύτερα από φαρμακευτική αγωγή, όπως αναφέρουν τα σχετικά άρθρα, είναι ένας ιδιαίτερα σοβαρός ισχυρισμός ο οποίος απαιτεί την ανάλογη τεκμηρίωση.
Ξεκινώντας με τον ισχυρισμό για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας πρέπει να αναφέρουμε ότι η «μελέτη του Χάρβαρντ» δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute» με τίτλο «Dietary Lycopene, Angiogenesis, and Prostate Cancer: A Prospective Study in the Prostate-Specific Antigen Era». [πηγή]
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση μιας συγκεκριμένης ένωσης που περιέχεται στις ντομάτες, του λυκοπενίου. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 49,898 άτομα και μέσα από ερωτηματολόγια, στατιστική ανάλυση των απαντήσεων καθώς και εξέταση δειγμάτων από τους συμμετέχοντες βρήκαν θετική επίδραση της κατανάλωσης λυκοπενίου μέσω της διατροφής στο ρίσκο ανάπτυξης και εξέλιξης καρκίνου του προστάτη.
Το «ρίσκο», όπως χρησιμοποιείται σε μελέτες αυτού του είδους, είναι συγκεκριμένος τεχνικός όρος και χαρακτηρίζει τη πιθανότητα εμφάνισης μιας ασθένειας αλλά όχι βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί απαραίτητα. Το ρίσκο καθορίζεται από μελέτη μεγάλων ομάδων ανθρώπων και υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης της ασθένειας σε βάθος χρόνου. Επιπλέον εξετάζονται οι συμπεριφορές που σχετίζονται με αύξηση ή μείωση του ρίσκου εμφάνισης της εξεταζόμενης ασθένειας. [πηγή]
Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε ιδιαίτερα διακεκριμένο περιοδικό, με καλό δείγμα και μεθοδολογία, ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα που αφορά την επίδραση μια συγκεκριμένης ουσίας που βρίσκεται και στις ντομάτες. Δε μπορούμε από αυτά τα δεδομένα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ντομάτας είναι καλύτερη από συμβατική αγωγή στο πλαίσιο αντιμετώπισης του καρκίνου προστάτη.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω στο θέμα, παρότι συνολικά τείνουν ελαφρώς προς τη θέση ότι το λυκοπένιο έχει θετική επίδραση όσων αφορά το καρκίνο του προστάτη, εμφανίζουν αντικρουόμενες απαντήσεις. Ορισμένες δε βρίσκουν επίδραση, ή βρίσκουν πολύ αμυδρή επίδραση, ενώ άλλες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τη μελέτη του 2014 που αναφέρθηκε παραπάνω. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Όπως αναφέρει και το Cancer Research UK, ένα επίσημο σώμα που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρκίνου, σε τμήμα ερωτήσεων του κοινού:
Από τις τώρα μελέτες σε ανθρώπους είναι ασαφές αν το λυκοπένιο προστατεύει από το καρκίνο του προστάτη και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.
Η λίστα των τροφών που εξετάζουμε περιλαμβάνει επίσης:
Το κάρυ Το μπαχαρικό που λιώνει το λίπος και είναι εξαιρετικά υγιεινό.
Ο συσχετισμός του κάρυ με το καρκίνο αφορά μια ουσία που περιέχει, την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη ωστόσο δεν έχει αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση. Πλην του ότι όσες κλινικές δοκιμές έχουν γίνει για να εξετάσουν την δράση της δεν έδειξαν αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη » The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin» η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Medical Chemistry» το 2017, ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο η κουρκουμίνη παρουσιάζονταν ως πιθανός αντικαρκινικό παράγοντας ήταν λανθασμένα αποτελέσματα που έδειχνε στις πρωταρχικές εργαστηριακές μελέτες λόγω της ιδιαίτερης χημικής δομής της και το πως αυτή αλληλεπιδρά με συγκεκριμένες πρωτεΐνες-δείκτες. [πηγή]
Το κόκκινο κρασί Ο φλοιός του σταφυλιού περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιβεβαιώνεται ότι σκοτώνει τα βακτηρίδια, προλαμβάνει τον καρκίνο, αυξάνει την διάρκεια ζωής των ζώων, απομακρύνει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, δρα ενάντια σε μύκητες και ιούς, βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και πολλά άλλα. Τα 225ml κόκκινου κρασιού περιέχουν περίπου 640mcg ρεσβερατρόλης.
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατατάσσεται στη κατηγορία Group 1 του IARC (παράρτημα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας το οποίο αναλύει ουσίες και συμπεριφορές που αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου), δηλαδή υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά καρκινογόνο για τους ανθρώπους. [πηγή]
Η παρερμηνεία με τη ρεσβερατρόλη και το κρασί είναι ιδιαίτερα συχνή και γίνεται συνήθως σε άρθρα που προσπαθούν να ερμηνεύσουν επιστημονικές μελέτες που αφορούν αυτή την ουσία. Η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία η οποία περιέχεται, μεταξύ άλλων, στη φλούδα των σταφυλιών. Ωστόσο οι θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η ρεσβερατρόλη σε σχετικές μελέτες δε μεταφράζεται σε θετική επίδραση που έχει το κρασί καθώς αυτές οι μελέτες εξετάζουν μόνο την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας και όχι της κατανάλωσης κρασιού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης έχουν εξεταστεί κατά κύριο λόγο σε πειρατόζωα και οι κλινικές δοκιμές, παρότι ελπιδοφόρες, δεν έχουν εδραιώσει αν και σε ποιες συγκεντρώσεις έχει αντικαρκινική δράση η ουσία. [πηγή 1][πηγή 2]
Δύο αγαπημένα ποτά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες είναι ο καφές και το πράσινο τσάι.
Η πιο εκτενής ανάλυση σχετικά με αυτό το θέμα έγινε από το ίδρυμα Cohrane στην οποία εξετάστηκαν 51 μελέτες με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 1.6 εκατομμύρια. Η ανάλυση δεν βρήκε καμία θετική επίδραση του πράσινου τσαγιού (camellia sinensis) στη πρόληψη κάποιας μορφής καρκίνου. [πηγή]

Επιπρόσθετα δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει θετική επίδραση του καφέ σε κάποια μορφή καρκίνου. Αν μη τι άλλο ο καφές συμπεριλαμβάνεται με άλλα ζεστά ροφήματα στη κατηγορία 2A του IARC, δηλαδή στους παράγοντες για τους οποίους υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις καρκινογένεσης. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωση καφέ θα μας προκαλέσει καρκίνο, οι κατηγοριοποιήσεις του IARC παρερμηνεύονται συνεχώς και με μεγάλη ευκολία, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ωστόσο είναι πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για μείωση του κινδύνου καρκινογένεσης από τη κατανάλωση καφέ. [πηγή]
Τα βατόμουρα προστατεύουν, επίσης, από διάφορες μορφές καρκίνου. Εμποδίζουν τη διαδικασία της αγγειογένεσης και να μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών.
Οι μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση των βατόμουρων στο καρκίνο των ωοθηκών είναι ελάχιστες με μια εκ των πιο πρόσφατων να έχει δημοσιευτεί το 2017 στο περιοδικό «Oncology Letters» με τίτλο «Blueberries inhibit cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 activity in human epithelial ovarian cancer». [πηγή]

Η μελέτη έγινε σε καρκινικά κύτταρα και πειραματόζωα, επομένως δεν πρόκειται για κλινική μελέτη, γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις για την επίδραση της ουσίας σε καρκινοπαθείς. Επιπλέον, παρά τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι ερευνητές, μερικές παραγράφους πριν τα τελικά τους συμπεράσματα αναφέρουν κάτι πολύ σημαντικό. Όπως λένε οι ίδιοι, η μελέτη τους είχε σημαντικούς περιορισμούς με βασικότερο το γεγονός ότι τα βατόμουρα περιέχουν πολλές χημικές ενώσεις οι οποίες δεν απομονώθηκαν για να εξεταστεί ποια από όλες μπορεί να είχε τη θετική επίδραση που παρατήρησαν.

Επίσης δεν εδραίωσαν το μηχανισμό δράσης με τον οποίο τα βατόμουρα επιδρούν στο καρκίνο των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι έδωσε τα θετικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη μελέτη και προφανώς δε μπορούμε να προτείνουμε με βάση αυτή ότι η κατανάλωση βατόμουρων είναι αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης ή αντιμετώπισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου των ωοθηκών.
Αν θέλετε να καταναλώνετε κάτι γλυκό και υγιεινό, τότε η μαύρη σοκολάτα είναι η ιδανική επιλογή, δεδομένου ότι κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθάει στην καλή διάθεση και ταυτόχρονα δρα κατά των καρκινικών κυττάρων.
Το θέμα με τις πιθανές θετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην υγεία αφορούν μια σειρά ενώσεων που ονομάζονται «φλαβονοειδή». Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στου κόκκους του κακάο. Το 2010 δημοσιεύτηκε ένα ιδιαίτερα αναλυτικό Review στο έγκριτο περιοδικό «Antioxidants and Redox Signaling» με τίτλο «Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease». [πηγή]

Σε αυτή την ανάλυση αναφέρονται διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στο πλαίσιο εξέτασης των επιδράσεων που έχουν τα φλαβονοειδή από τους κόκκους κακάο στην αντιμετώπιση του καρκίνου και οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές οι οποίες να τεκμηριώνουν αντικαρκινική δράση από χρήση κακάο, παρότι το κακάο έχει δείξει την ικανότητα να αυξάνει τη συγκέντρωση αντιόξειδωτικών στο αίμα και να ενισχύει την απόπτωση καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, μειώνοντας θεωρητικά το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου.
Με απλά λόγια, παρότι εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα έχουν δείξει θετική εικόνα, δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κακάο είναι αποτελεσματικό εργαλείο στην πρόληψη ή αντιμετώπιση κάποιας μορφής καρκίνου. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει όταν ένας φαρμακευτικός ή διατροφικός παράγοντας δείξει αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο διπλά τυφλών κλινικών δοκιμών.
Εν κατακλείδι οι ισχυρισμοί περί τροφών με αντικαρκινική δράση αποτελούν συλλογή παραποιημένων πληροφοριών από πραγματικές επιστημονικές μελέτες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου