Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 22, 2019

Χοιρινό μπούτι ψητό με δαμάσκηνα. Χριστουγεννιάτικη συνταγή



Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη συνταγή για ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο χοιρινό μπούτι ψημένο στο φούρνο, με δαμάσκηνα, πατάτες και κρεμμυδάκια.


Υλικά συνταγής


  • 1 χοιρινό μπούτι, 1300 γρ. περίπου (κατά προτίμηση χωρίς το κόκαλο)
  • 10 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 600 γρ. πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • 500 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα χωρίς κουκούτσι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς.

Τοποθετείτε το χοιρινό μπούτι σε μεγάλο ταψί το αλείφετε καλά με το λάδι και το αλατοπιπερώνετε (με χοντρό αλάτι). Το βάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για 25 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές και να κάνει κρούστα.

Μειώνετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς στον αέρα, βγάζετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες καθαρισμένα, αλατοπιπερωμένα ελαφρώς και κομμένα στη μέση. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, ανακατεύετε για να ενσωματωθούν με τους χυμούς του χοιρινού και ψήνετε για 50 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ανά διαστήματα ελέγχετε αν απαιτείται λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Προσθέτετε και τα δαμάσκηνα σε φέτες και ψήνετε για 20 λ ακόμα. Ελέγχετε το χοιρινό τρυπώντας το στο πιο χονδρό σημείο με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν οι ζωμοί του που θα τρέξουν είναι καθαροί -χωρίς αίμα- το χοιρινό είναι έτοιμο. Αν χρειάζεται και άλλο ψήσιμο βγάλτε τα δαμάσκηνα γιατί πρέπει να είναι τραγανά και προσθέστε τα πάλι λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο.

Καλά Χριστούγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου