Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 05, 2020

Απιστία: Ο παράξενος λόγος που μας οδηγεί σε αυτήν


Η απιστία έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Τώρα, μια νέα μελέτη Ισραηλινών ερευνητών μας δίνει έναν ακόμα απρόσμενο λόγο για τον οποίο ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορεί να οδηγηθεί στην απιστία.

Ερευνητές από το Herzliya’s Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ έκαναν μια σειρά από πειράματα.
Σε ένα από τα πειράματα περίπου 310 άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο απογοητευμένοι ή πληγωμένοι αισθάνονταν από τον σύντροφό τους εκείνη την περίοδο και με τη σεξουαλική έλξη ή διάθεση για φλερτ που είχαν για ένα τρίτο πρόσωπο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, οι άνθρωποι που είχαν βιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση στη σχέση τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν σεξουαλική επιθυμία για ένα άλλο άτομο.


Σε ένα άλλο πείραμα, 130 συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν τις πράξεις του συντρόφου τους που τους είχαν πληγώσει, ενώ μια ακόμη ομάδα περιέγραψε απλώς την καθημερινότητά της. Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και τους ζητήθηκε να επιλέξουν εκείνους που προτιμούσαν για πιθανούς συντρόφους. Οι άνθρωποι που είχαν θυμηθεί ξανά επώδυνες καταστάσεις, έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους νέους δυνητικούς συντρόφους, σε σχέση με εκείνους που δεν χρειάστηκε να προβληματιστούν.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επ[ιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Behavior.
Ο επικεφαλής της έρευνας Gurit Birnbaum και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι απιστούν, φαίνεται να αισθάνονταν πληγωμένοι από τη συμπεριφορά του συντρόφου τους.

Όπως είπε ο Birnbaum «η έρευνά μας απέδειξε πως οι οδυνηρές συμπεριφορές ενός συντρόφου μειώνουν την επιθυμία του άλλου προς αυτόν και ακόμα και προσωρινά, οδηγούν στην αναζήτηση νέων σχέσεων με καλύτερες προοπτικές».
«Όταν εμφανιστούν εσωτερικές απειλές σε μία σχέση, οι σύντροφοι γίνονται πιο ευάλωτοι στην έλξη και το φλερτ με κάποιον άλλο πιθανό παρτενέρ. Η σεξουαλική έλξη, σε αυτήν την περίπτωση, αποτελεί ένα μέσο για να ξεπεράσουν τον πόνο τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου