Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 12, 2024

Το Πηγάδι του Θαύματος στην Μαδρίτη


Ένα παλιό, βαθύ πηγάδι, που συνδέεται με μια θαυματουργή, θεϊκή διάσωση και τον προστάτη άγιο της Μαδρίτης.





Στη Μαδρίτη, εκεί που κάποτε ήταν το σπίτι της οικογένειας ευγενών Βάργκας, όπου δούλευε ως υπηρέτης ο Άγιος Ισίδωρος (San Isidro Labrador) και η σύζυγός του Μαρία, λίγα έχουν απομείνει. Για την ακρίβεια, μόνο ένα πηγάδι του 12ου αιώνα. Οι αρχαιολογικές έρευνες μεταξύ του 1989 και του 1997 αποκάλυψαν το δάπεδο του κτιρίου, ένα νεκροταφείο και αυτό το πηγάδι, στο οποίο βρέθηκαν ισπανικά-μουσουλμανικά κεραμικά από τον 10ο και τον 11ο αιώνα. Σήμερα είναι μέρος του Museo San Isidro, το οποίο καλύπτει την ιστορία της πόλης.

Ο Άγιος Ισίδωρος και η Αγία Μαρία - πηγή

Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα, ενώ ο Άγιος Ισίδωρος δούλευε στα χωράφια, η Μαρία φρόντιζε τον γιο τους και εκείνος έπεσε στο πηγάδι. Σύμφωνα με ένα βιβλίο του 1790 για τη ζωή του Αγίου Ισίδωρου, "Γονάτισαν και οι δύο δίπλα στο πηγάδι ζητώντας από τον Κύριο, η Αγία Μητέρα του να τους παρηγορήσει στην οδύνη τους. Καθώς προσεύχονταν, η στάθμη του νερού στο πηγάδι ανέβηκε, μέχρι που έφτασε στο κράσπεδο. Πάνω του, στην επιφάνεια, ήταν το παιδί καθισμένο, ζωντανό και χαμογελαστό και έπαιζε με το νερό".

Το Museo de San Isidro - πηγή

Η αυλή του παλατιού - πηγή

Σήμερα, το κτίριο είναι μια ανακατασκευή ενός άλλου, που κατεδαφίστηκε το 1972. Αυτό το κτίριο ήταν ένα παλάτι του 16ου αιώνα που χτίστηκε πάνω από το πρώτο. Μέχρι το 1986, όταν αποκτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης, ανήκε σε διάφορους ευγενείς.


Στοιχεία της αρχικής κατασκευής περιλήφθηκαν στην αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του παρεκκλησίου του Αγίου Ισίδωρου του 16ου αιώνα, το οποίο συνδέεται με το παλιό διαμέρισμα που ζούσε μαζί με τη σύζυγό του. Το σημερινό μουσείο, που ονομάστηκε από τον προστάτη άγιο της πόλης, καλύπτει την ιστορία της πόλης και εμφανίζει αντικείμενα από την Παλαιολιθική περίοδο έως τη Σύγχρονη Εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου