Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΣ: Τι Κρύβεται Κάτω Από Το Εκκλησάκι Στην Μητροπόλεως! Η Άγνωστη (Σε Πολλούς) Ιστορία Του...

Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως 15-17 και Πεντέλης 2, κάτω από το κτίριο που βρισκόταν το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων!
Ο ναΐσκος αυτός αποτέλεσε στα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821 ουσιαστική Δύναμη για τους Έλληνες αγωνιστές!
Στα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821, σε ένα σπιτάκι μέσα στο Μετόχι και κοντά στην Αγία Δύναμη, ο γνωστός πυροτεχνίτης Μαστροπαυλής κατασκεύαζε πυρομαχικά για λογαριασμό των τούρκων που βρίσκονταν οχυρωμένοι στο Κάστρο. Όμως, στα χέρια των τούρκων έφτανε μόνο ο μικρός αριθμός πολεμοφοδίων που παρασκευάζονταν με βραδύ ρυθμό κατά την διάρκεια της μέρας...
Το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών, τα οποία παρασκευάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς την νύχτα, παραλάμβανε το πρωί κρυφά, μέσα στο κοφίνι με τα άπλυτα, η κυρά Μανώλαινα Μπινιάρη, η οποία τα μετέφερε ως τον Ιλισό, στην πηγή της Καλλιρρόης. Από εκεί, το μπαρούτι και τα φυσέκια μεταφέρονταν από έμπιστα πρόσωπα στο Μενίδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι επαναστάτες για την εξέγερση της 25ης Απριλίου του 1821.
Κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού υπάρχει μια σκάλα και σε βάθος 15 μέτρων, υπάρχει ένας μεγάλος υπόγειος χώρος, σαν σπηλιά, 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου οι μοναχοί κατασκεύαζαν τα πολεμοφόδια! Τον χώρο αυτό, στα χρόνια του Αγώνα, χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι της Μονής σαν εργαστήριο, όπου κατασκεύαζαν πυρίτιδα, σφαίρες και φυσέκια!
Στην συνέχεια, μετέφεραν τα πυρομαχικά μέσω μιας υπόγειας στοάς, που ξεκινά από τον υπόγειο αυτό χώρο (κάτω από τον Ναό) και καταλήγει κάπου κοντά στο σημερινό σκοπευτήριο της Καισαριανής! Εκεί τα παραλάμβαναν χωριάτες με μουλάρια και τα μετέφεραν στους Αγωνιστές, ενώ οι καλόγεροι επέστρεφαν στο υπόγειο εργαστήριό τους.
Η επωνυμία "Αγία Δύναμις" αναφέρεται στην Παναγία ως προστάτιδα των επιτόκων γυναικών, γι' αυτό και ο εορτασμός του ναού τελείται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Γενεσίου της Θεοτόκου.
-Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Τερζής-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχολιο σας θα δημοσιευθεί συντομα αφού πρώτα ελεγχθει.
Ευχαριστούμε