Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 24, 2020

Γαλλο-Αμερικανικός Συνασπισμός Για Τον Έλεγχο Της Μεσογείου - "Μαύρα Φίδια" Ζώνουν Τον Ερντογάν


Κοινή δράση Αμερικανών και Γάλλων για την εμπέδωση της ασφάλειας σε ΕΕ, Μεσόγειο και Μ. Ανατολή

Ηνέα αμερικανική κυβέρνηση έχοντας γνώμονα την οικονομική κατάσταση στην χώρα και τις ανάγκες προβολής ισχύος σε όλο τον κόσμο, φέρεται να ευρικεται σε επαφή με την Γαλλία για την δημιουργία ενός "συνασπισμού προθύμων", για να ελέγχονται αποτελεσματικά οι κρίσιμες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειο που υποφέρουν από τον άξονα Μόσχας-Άγκυρας.Ο λόγος αφορά ξεκάθαρα την ρωσοτουρκική “εταιρεία” που δρα πλέον ανεξέλεγκτα σε Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο, προκαλώντας οργή στην Ουάσιγκτον και ειδικά στην νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η Γαλλία διαθέτει ως γνωστόν μια “στρατηγική αυτονομία” εντός του ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με τον Ναύαρχο ε.α. James Foggo, πρώην διοικητή των ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη με έδρα τη Νάπολη, η στάση του Παρισιού «ήταν ένα μεγάλο ερώτημα» το 2009 όταν η Γαλλία επανήλθε στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.




Ο Foggo σημείωσε ότι όταν ρωτήθηκε τότε ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των γαλλικών δυνάμεων για τους στόχους των γαλλικών πυρηνικών πυραύλων, εκείνος είχε απαντήσει...«παντού».




«Το βασικό εδώ είναι ο συνεχής διάλογος, έτσι ώστε μην επέλθει διάσπαση ξανά”, δήλωσε ο Αμερικανός πρώην Νάυαρχος.




“Η νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν είναι σε θέση να συνεργαστεί με το Παρίσι «για να χτίσει έναν συνασπισμό των πρόθυμων», για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει η Ουάσινγκτον και η συμμαχία σε όλες τις καυτές περιοχές του κόσμου, (συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου)" δήλωσε ο Τόρεϊ Τάουσιγκ, διευθυντής έρευνας της τμήματος σπουδών John F. Kennedy του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.




Ως πρόσφατο παράδειγμα, η Alice Guitton, γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής για το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παντού.»




Μιλώντας η ίδια στο διαδικτυακό φόρουμ του Atlantic Council, χαρακτήρισε τη συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας ως «άνευ προηγουμένου» στην ιστορία της συμμαχίας, η οποία χρονολογείται από την Αμερικανική Επανάσταση".




Αναφέρθηκε επίσης ως παράδειγμα στην επιχείρηση Dynamic Mongoose, μια εξελιγμένη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, ως παράδειγμα του δόγματος «εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε μαζί». Ο Αμερικανός Ναύρχος J. Foggo ανέφερε συγκεκριμένα πώς κοινές ναυτικές ομάδες μάχης αμερικανικών και γαλλικού αεροπλανοφόρου θα σταλούν για να “γεμίσουν το κενό” όπου δεν υπάρχει μεγάλη αμερικανική παρουσία, (όπως σε Α.Μεσόγειο και Μέση Ανατολή).




«Πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία» σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το χαμηλότερο επίπεδο”, δήλωσε ο Foggo.




Η Guitton, πρόσθεσε ότι η συνεργασία Γαλλίας-ΗΠΑ αφορά εκτός όλων των άλλων και σε τομείς όπως το διάστημα και το κυβερνοχώρο, οι οποίοι «αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για στρατιωτική συνεργασία σε περιόδους κρίσης".




Παρίσι και Ουάσιγκτον όμως δεν βλέπουν τον κόσμο μέσω του ίδιου φακού. Foggo και Guitton ανέφεραν και οι δύο την έμφαση της Εθνικής Στρατηγικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών με προεξάρχουσα την ανάγκη προετοιμασίας για πολεμικές συγκρούσεις υψηλού επιπέδου, για το οποίο η Γαλλία έχει άλλη άποψη.




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόνόμως βλέπει ως άμεση απειλή την τρομοκρατία στην Ευρώπη και για αυτόν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, όπως και ο τουρκικός νεο-εθνικισμός.




Οι Γάλλοι έχουν πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να εμφανιστούν ξανά περιστατικά όπως οι πρόσφατες επιθέσεις στη Λυών και Βιέννη.




Επίσης ο Μακρόν επεκτείνει την ίδια άποψη για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας σε Μεσόγειο και Αφρική, περιοχές όπου έχει άμεση σχέση η Τουρκία με παράλληλη δράση της μουσουλμανικής αδελφότητας.




Το Παρίσι έχει στείλει αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις στην αφρικανική ήπειρο για να υποστηρίξει κυβερνήσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από οργανωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις πίσω από τις οποίες όμως κρύβεται και η Άγκυρα.



Αν και ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ των πολυμερών συμφωνιών όπως το ΝΑΤΟ και είναι πιο πρόθυμος να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλίδα αξιωματούχος Guitton προβλέπει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση «θα έχει σκληρές συνομιλίες» με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και την δράση της Τουρκίας.Με λίγα και απλά λόγια, η γεωπολιτική κατάσταση και οι απειλές δράσης της Άγκυρας μαζί με τα παρακλάδια της, θα βρεθούν πιθανότατα κάτω από τον αμυντικό συνασπισμό Γαλλίας-ΗΠΑ το επόμενο διάστημα με δυνατότητα κοινής στρατιωτικής δράσης.



Για αυτό και δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη αποστολή γαλλικού στολίσκου στην Α.Μεσόγειο με σκοπό την διατήρηση “ανοικτών θαλάσσιων διαύλων”, με επίκεντρο την τουρκική επεκτατική πολιτική σύμφωνα με γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές, που κατονόμασαν ευθέως την Τουρκία ως παράγοντας αποσταθεροποίησης, ειδικά στην περιοχή της Α.Μεσόγειου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου