Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 25, 2024

Όταν ο Ροκ Χάτσον άλλαξε το πως έβλεπαν οι ΗΠΑ το AIDS - Μέρος 2ο

 


Το 1985, αυτό που επρόκειτο να είναι μια απλή διαφήμιση για μια επερχόμενη τηλεοπτική εκπομπή, πυροδότησε μια κουβέντα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ για το AIDS. Ο θάνατος του "Αγαθού Γίγαντα" του Χόλιγουντ, του ηθοποιοί Ροκ Χάτσον, συγκλόνισε τον κόσμο -και θα συνέχιζε να τον ταρακουνάει για πολύ καιρό μετά το θάνατό του.
 


Τον Ιούλιο του 1985, ο δημοφιλής ηθοποιός Ροκ Χάτσον ταξίδεψε στο Carmel της Καλιφόρνια για μια δημόσια εμφάνιση μαζί με την επί πολλών ετών συνεργάτιδά του, Ντόρις Ντέι. Η Ντέι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην οθόνη μέσω του "Doris Day's Best Friends", ένα σόου για τα ζώα.

Όμως, όταν ο Χάτσον, που στις ταινίες συχνά έπαιζε τον εραστή της Ντέι, βγήκε για να χαιρετήσει το κοινό, όλη η χώρα έμεινε έκπληκτη.

Εκείνη την ημέρα, οι δημοσιογράφοι δεν είδαν τον Ροκ Χάτσον, τον άντρα με την φημισμένη πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά αντίθετα, είδαν το φάντασμα του: πολύ αδύναμο, να τρέμει και με σαρκώματα να έχουν σημάδεψαν το σώμα του.

Τι είχε συμβεί στον εθνικό "Αγαθό Γίγαντα";
Αμέσως άρχισαν οι εικασίες. Έπασχε από καρκίνο του ήπατος. Αυτό είπε δηλαδή ο δημοσιογράφος Dale Olson λίγο μετά από την κατάρρευση του Χάτσον ενώ βρισκόταν στο Παρίσι.

Όπως είναι αναμενόμενο, ήταν θέμα χρόνου να μάθουν οι Αμερικανοί -και γενικότερα ο κόσμος- ότι ο Χάτσον ήταν ασθενής του HIV/ AIDS.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1984, ο ηθοποιός -ο οποίος, όπως πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες, έκρυψε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό από το κοινό κατά τη διάρκεια της καριέρας του- είχε διαγνωστεί με HIV/ AIDS. Τρεις μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση με την Ντέι, ο Χάτσον υπέκυψε. Ήταν 59 χρονών.

Μια επιδημία χωρίς απάντηση
 
Μέλη της ομάδας ακτιβιστών κατά του AIDS "ACT UP" (AIDS Coalition to Unleash Power) με πανό με τους Τζορτζ Μπους, Ρόναλντ Ρέιγκαν, Νάνσι Ρέιγκαν, Τζέσε Χελμς και άλλων, με τη λέξη "Ένοχος" στο μέτωπό τους, μαζί με ένα πανό που αναφέρει "η Σιωπή ισούται με θάνατο" σε μια διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της FDA στις 11 Οκτωβρίου του 1988 στο Rockville του Μέριλαντ.

Οι εξελίξεις στην ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες σημαίνουν ότι σήμερα, μια διάγνωση HIV/ AIDS δε σημαίνει απαραίτητα και τον θάνατο. Κατ' επέκταση, καθώς οι ερευνητές και το κοινό έχουν μάθει περισσότερα για την ασθένεια -δηλαδή ότι δεν μπορεί κάποιος να μολυνθεί μόνο από "κακή" ή "αποκλίνουσα" συμπεριφορά- το HIV/ AIDS έχει χάσει μεγάλο μέρος του κοινωνικού στίγματος που είχε στο απόγειο της επιδημίας στην δεκαετία του 1980.

Υπό το φως αυτών των αλλαγών, εκείνη η εμφάνιση του Χάτσον ήταν ακόμη πιο σημαντική. Μέχρι εκείνη την χρονιά, το HIV/ AIDS είχε ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και οι ερευνητές γνώριζαν ελάχιστα γι' αυτό ή πώς είχε εξαπλωθεί. Αυτή η έλλειψη γνώσης, σε συνδυασμό με τον σίγουρο θάνατο, έκανε τη φύση του HIV/ AIDS -αλλά και τον εκάστοτε ασθενή- να είναι αντικείμενο άγριων, συχνά ομοφοβικών, εικασιών.

Το 1981, οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά την ασθένεια μεταξύ ομάδων ομοφυλοφίλων στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη. Αυτή η πρώιμη συσχέτιση, μεταξύ ομοφυλοφιλικών πληθυσμών και της νόσου, οδήγησε τους ερευνητές -και γενικότερα, το κοινό- να πιστεύουν ότι η ασθένεια μπορούσε να βρεθεί μόνο σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Μάλιστα, οι πρώτες αναφορές του Τύπου την αποκαλούσαν "καρκίνο των ομοφυλόφιλων" και "ομοφυλοφιλική πανούκλα", με ορισμένους επαγγελματίες της υγείας να την θεωρούν "ανοσολογική ανεπάρκεια των ομοφυλόφιλων" (Gay-related immune deficiency, GRID). Σύντομα, μέλη της Χριστιανικής Δεξιάς χρησιμοποίησαν τη σχέση μεταξύ σεξουαλικής διαφοράς και ασθένειας για να πλαισιώσουν την επιδημία ως συνέπεια ανήθικων, αν όχι ασεβών, συμπεριφορών.

Τελικά, τον Μάιο του 1987, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε μια μεγάλη δημόσια ομιλία για την επιδημία -οι φήμες έλεγαν ότι η ομιλία έγινε χάρη στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, φίλη του Χάτσον, η οποία ζήτησε από τον Ρέιγκαν να αναγνωρίσει το θέμα. Όμως, δύο χρόνια πριν από την ομιλία του, η κυβέρνηση του Ρέιγκαν -που ήταν γενικά απρόθυμη στο να μιλήσει επί του θέματος- συνέστησε τη μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών για το AIDS κατά 10 εκατομμύρια δολάρια -ο προϋπολογισμός της πόλης του Σαν Φρανσίσκο για τον HIV/ AIDS ήταν μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό για τον HIV/ AIDS ολόκληρης της χώρας. Οποιεσδήποτε αυξήσεις των ομοσπονδιακών δαπανών για την καταπολέμηση του HIV/ AIDS προήλθαν με πρωτοβουλία του Κογκρέσου και όχι της κυβέρνησης.
 
Κάτι αρχίζει να αλλάζει
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρέιγκαν, η Πρώτη Κυρία και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, βλέπουν τις σημειώσεις ενός βοηθού ενώ βρίσκονται στα παρασκήνια, σε μια ομιλία για το AIDS στην Ουάσιγκτον

Όταν όμως ο Χάτσον υπέκυψε στην ασθένεια, πολλοί άλλαξαν στάση επί του θέματος.

Ο Χάτσον έγινε ο πρώτος διάσημος που πέθανε από HIV/ AIDS. Ένα από τα "χρυσά παιδιά" του Χόλιγουντ είχε πεθάνει από τον ιό -που και πάλι όμως, ακόμα εξακολουθούσε να σχετίζεται με "κακή συμπεριφορά". Αυτό ώθησε την επιδημία στις τηλεοπτικές οθόνες και στα περιοδικά ολόκληρης της χώρας. Για όσους ζούσαν με την ασθένεια, το θάρρος του Χάτσον, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τη δική τους κατάσταση και τι μπορούσαν να κάνουν γι' αυτήν.

Ανεξάρτητα από την αρχική υστερία, ο θάνατος του Χάτσον προκάλεσε αλλαγές στη στάση απέναντι στον ιό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου