Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 29, 2021

Το 2023 επιστροφή στο 2019 για την εστίαση

Μηδενικό ενοίκιο και τον Μάρτιο δρομολογεί η κυβέρνηση για εστίαση και τουρισμό 





Της Αλεξάνδρας Γκίτση


Τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια θα απαιτηθούν για να επανέλθει στα προ covid επίπεδα ο κλάδος της εστίασης ο οποίος έχασε πέρυσι πάνω απο 3,5 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς, η οποία παραμένει επί της ουσίας κλειστή, εκτιμούν ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κατεβάσουν "ρολά” καθώς έχουν λυγίσει από το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύονται.

Σήμερα στον κλάδο ο οποίος υπολογίζεται ότι συμμετέχει -άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περί τους 330.000 εργαζόμενους.

Οι περισσότερες εξ αυτών είναι οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ αρκετές συνδέονται με το σύστημα της διακαίοχρησης με κάποιο γνωστό brand.

Για να διαβούν τον Ρουβίκωνα, επιχειρηματίες της εστίασης, όπως το σωματείο BARECA, ζητούν από την Πολιτεία το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ με την παράλληλη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.


"Πρέπει να λειτουργήσουμε, δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση”, αναφέρουν στο Capital.gr. Εκτός από την επαναλειτουργία οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν από την Κυβέρνηση, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, "κούρεμα” και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία, όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους και διατήρηση του μειωμένου ενοικίου.

Εκτός από την επαναλειτουργία, σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης για να μην προκληθεί τσουνάμι λουκέτων και χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, είναι η εσωτερική κατανάλωση αλλά πρωτίστως το πως θα κινηθεί το τουριστικό ρεύμα τη φετινή χρονιά και τι "συνάλλαγμα” θα αφήσει στην Ελλάδα.

Πέρυσι τα ταξιδιωτικά έσοδα υπολογίζεται ότι κινήθηκαν λίγο πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή "χάθηκαν” πάνω από 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται τα έσοδα να πιάσουν τα 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή πολύ πιο κάτω από το 2019.

Ακόμη και αυτά τα 8 δισ. ευρώ όμως τίθενται υπό αμφισβήτηση. Διότι το τρίτο κύμα της πανδημίας και νέο lockdown ελλοχεύουν ενώ ο εμβολιασμός των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γίνεται βάσει του προγραμματισμού.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου