Του Γιώργου Λεκάκη
Στην βόρεια Λουιζιάνα υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης
αρχαία τοποθεσία, γνωστή ως Watson Brake. Αυτός ο χώρος κάνει τις γνώσεις μας για την ιστορία της Βόρειας Αμερικής να μοιάζουν ελάχιστες…Είναι από τις πρώτες γνωστές ανθρώπινες κατασκευές στον Νέο Κόσμο!
Βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Ouachita (αρχαία ελληνική ρίζα αχ=νερό) νυν Φίλιππο… κοντά στο Monroe.
Η κατασκευή του άρχισε περίπου το 3.400 π.Χ.
Είναι, δηλαδή, προγενέστερο άλλων παρόμοιων κτισμάτων, κατά 2.000 χρόνια.
Ο κ. William E. Romain Ph.D. πιστεύει ότι είναι το αρχαιότερο ευθυγραμμισμένο ηλιοστάσιο στην Αμερική, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την τεχνολογία LIDAR ότι ο χώρος ήταν για αρχαιοαστρονομικές παρατηρήσεις.
Παράλληλα και το Poverty Point, στην ίδια περιοχή, κοντά στο Epps, παραμένει ένα προϊστορικό μυστήριο! Μάλλον το οκτάγωνο με δομή αρχαίου ελληνικού θεάτρου ήταν το μεγαλύτερο ηλιοστάσιο του κόσμου ! ! !
Εκείνη την εποχή γνωρίζουμε ότι (τουλάχιστον) οι Μινωίτες Κρήτες, ταξίδευαν ως εκεί και έπαιρναν χαλκό.
Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, εκείνοι οι αρχαίοι ναυτικοί να το σχεδίασαν και να το κατασκεύασαν.
Για περισσότερα κάντε κλικ στην εικόνα από το arxeion-politismou.gr για μεγέθυνση:
Ωστόσο, το ellinikahoaxes.gr διαφωνεί και τα παραπάνω θεωρεί ως ψευδή:
Πρόκειται για μια σειρά μικρών τύμβων (αναχωμάτων) που η ηλικία τους εκτιμάται στα 5.500 χρόνια και η κατασκευή τους αποδίδεται σε ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσαν τότε στη περιοχή (Watson Brake). Η κατασκευή ξεκίνησε περί το 3.500 πΧ και συνεχίστηκε ανά διαστήματα, για 500 χρόνια.
Κατόπιν, το σημείο εγκαταλείφθηκε. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως ο σκοπός της κατασκευής ήταν η χρήση της ως περιοδική βάση για ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, για την εποχή μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
Υπάρχουν ενδείξεις πως η κατασκευή είχε κάποια τελετουργική χρησιμότητα, αλλά ο ακριβής σκοπός, δεν έχει εξακριβωθεί. Στο σημείο βρέθηκαν πολλά υπολείμματα θαλάσσιων ζώων, γεγονός που φανερώνει πως κατά αυτές τις περιόδους, οι άνθρωποι, εκμεταλλευόντουσαν τη τροφή που παρείχε ο παρακείμενος ποταμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου