Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 30, 2021

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ «ΜΙΚΡΟΞΈΣΠΑΣΜΑ»;



Καταπληκτική λήψη ενός μικροξεσπάσματος από την Αυστραλία. Έχουν απίστευτη δομή και συχνά έχουν πολύ επικίνδυνες ιδιότητες. Είναι σαν τις μέδουσες στον κόσμο των καταιγίδων.



Το microburst, στα αγγλικά, είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «μικροξέσπασμα». Αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα κατά την προσγείωση και απογείωση οφείλονται σε αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Το μικροξέσπασμα είναι μια εντοπισμένη στήλη βυθισμένου αέρα μέσα σε καταιγίδα και συνήθως έχει διάμετρο μικρότερη ή ίση με 4χλμ.Μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην επιφάνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ξεσπασμάτων: Τα υγρά και τα ξηρά. Τα υγρά συνοδεύονται από σημαντική βροχόπτωση και συχνά παρατηρούνται στα νοτιοανατολικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένας ανεμοστρόβιλος ή tornado[σίφωνας] έχει περισσότερο κυκλική ανάπτυξη ή στροβιλισμό.Και τα δύο φαινόμενα είναι δύσκολο να προβλεφθούν καθώς σχηματίζονται γρήγορα. Παρόλο που τα μετεωξεσπάσματα δεν αναγνωρίζονται ευρέως από τους ανεμοστρόβιλους, μπορούν να προκαλέσουν συγκρίσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρότερες ζημιές από ό, τι προκαλούν ορισμένοι σίφωνες. Στην πραγματικότητα, οι ταχύτητες ανέμου έως 150 mph είναι δυνατές να δώσουν σε ακραίες περιπτώσεις microburst.

Ενα microburst διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά και μπορεί να εκτείνεται σε μια περιοχή έως και 3χλμ.

Τα microburst εμφανίζονται μέσω δύο διεργασιών: δέσμευση ξηρού αέρα και φόρτωση νερού. Όταν ο ξηρός αέρας αναμιγνύεται με σταγόνες βροχής μέσα σε ένα σύννεφο. Αυτή η ταχέως φθίνουσα στήλη αέρα τελικά θα χτυπήσει στο έδαφος και θα απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις με ανέμους 60+ MPH, δημιουργώντας το microburst.

Για ξεσπάσματα που επηρεάζουν περιοχές μεγαλύτερες από 4χλμ,χρησιμοποιείται ο όρος «macroburst».

Πώς παραμένετε ασφαλείς σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο όπως αυτό; Πηγαίνετε σε ένα αυτοκίνητο ή ένα κτίριο. Βρείτε έναν ανοιχτό χώρο ή μείεντε χαμηλά στο έδαφος, Αποφύγετε ψηλούς πύργους, ψηλά δέντρα, φράχτες, τηλεφωνικές γραμμές ή ηλεκτροφόρα καλώδια.Μείνετε μακριά από υδάτινα σώματα, εάν είστε σε ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου. Με πληροφορίες σπό το ΝΟΑΑ, National Oceanic and Atmospheric Administration


Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου