Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

Πάρνηθα: Ελάφια σε κίνδυνο από τρόφιμα επισκεπτών
Ελάφι στην Πάρνηθα παραλίγο να πεθάνει επειδή επισκέπτες το τάισαν

τυρόπιτα και πατατάκια... παραλίγο να βρει τραγικό θάνατο στην Πάρνηθα, επειδή επισκέπτες το τάισαν χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες.

Ένα ελάφι λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όταν επισκέπτες εν αγνοία τους τα τάισαν με τροφή που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία.

Οι κτηνίατροι που το εξέτασαν βρήκαν πως είχαν στομαχικό ίλιγγο και πρήξιμο εντέρου από υπερβολική κατάποση ψωμιού σε συνδυασμό με τυριά και φρούτα που του έδωσαν επισκέπτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα ελάφια δόθηκαν επίσης τυρόπιτες, σάντουιτς με ζαμπόν και τσιπς από επισκέπτες που προφανώς δεν θα ήθελαν να τα βλάψουν, αλλά για τα ζώα αυτά ήταν δύσπεπτα.

Οι εθελοντές Δασοπροστασίας τονίζουν ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε τα ελάφια στην Πάρνηθα.

Υπάρχει αρκετή τροφή και πρέπει οι επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μια από τις προηγούμενες Κυριακές, στη Πάρνηθα, στη τοποθεσία Πάρκο των Ψυχών, το περίπολο του Ε.ΔΑΣ.Α. μετά από υπόδειξη επισκεπτών και περιπατητών του βουνού, είδε ένα μεγαλόσωμο θηλυκό ελάφι να βρίσκεται ξαπλωμένο ακίνητο στο ρέμα βόρεια του Πάρκου.

Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχείο και Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας οι οποίοι έφτασαν άμεσα.

Σύμφωνα με κτηνίατρο που το εξέτασε, το ζώο έπαθε στομαχικό ίλιγγο, πρήξιμο εντέρου, πρήξιμο κοιλιάς , προφανώς από υπερβολική κατάποση ψωμιού που τις έδωσαν οι παρευρισκόμενοι και σε συνδυασμό με τυριά και φρούτα. Το ζώο γλύτωσε το θάνατο για λίγο, ενώ μια εβδομάδα πριν έχασαν ένα ζώο από παρόμοια κατάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα ζώα έλαβαν ως τροφή τυρόπιτες, σάντουιτς με ζαμπόν! γαριδάκια! κλπ.
Aυστηρώς ακατάλληλες τροφές για ένα φυτοφάγο ζώο
«Ψωμιά, πατατάκια, σκυλοτροφές από το πρωί πέρασαν 1000 άτομα. Ειδικά τα ΣΚ έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Φέρνουν από τα σπίτια και μετα το ελάφι ψάχνει στα σκουπίδια γιατί θέλει να βρει έτοιμη τροφή» ανέφερε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα.

Σε όλους τους χώρους αναψυχής στην Πάρνηθα υπάρχει αυτή εδώ η ταμπέλα στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα, ότι απαγορεύεται οι επισκέπτες να ταΐζουν τα ζώα. Οι περισσότεροι ωστόσο, που έρχονται εδώ μόλις δουν τα ελάφια την αγνοούν επιδεικτικά.

«Απαράδεκτο. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που δυστυχώς το βλέπουν σαν παιχνίδι» λέει επισκέπτης της περιοχής ενώ άλλος σημείωσε πως «και στον ζωολογικό κήπο το έχω δει. Δεν νομίζω ότι το κάνουν (εξ) επίτηδες. Δεν θέλουν να του κάνουν κακό, αλλά νομίζουν, ότι του κάνουν καλό».


Αρκετές οικογένειες, όπως φαίνεται και στο βίντεο, επιλέγουν να δώσουν στα ελάφια φρούτα, που θεωρητικά είναι πιο ασφαλή. Είναι σωστή όμως, αυτή η κίνηση;

«Oι μπανάνες για παράδειγμα έχουν ζάχαρη. Δεν πρέπει να τους δίνουμε ούτε κλαδί, ούτε χορτάρι πρέπει να φάει μόνο του γιατί δεν πρέπει να εξοικειώνεται» σημείωσε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα

Το πόσο εξοικειωμένα είναι τα ελάφια με τους ανθρώπους φαίνεται από το γεγονός, ότι ελάφι κατέβηκε τον δρόμο και έφτασε σε συγκεκριμένο σημείο περιμένοντας να έρθει κάποιος να του δώσει τροφή.

Γι' αυτό έχουν κατέβει τόσο κοντά στον δρόμο και μπορεί να καθίσουν εκεί να μην κουνιούνται γιατί έχουν συνδέσει τον άνθρωπο με παροχή τροφής δήλωσε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα


Κι όπως μας συμβουλεύουν τα μέλη του φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας «καλούμαστε να προστατεύσουμε ένα τόσο όμορφο και σπάνιο ζώο. Ώστε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές».


Θερμή παράκληση προς όλους τους επισκέπτες: Μην ταΐζετε τα άγρια ζώα! Υπάρχει πληθώρα τροφής στο δάσος για όλους. Σεβαστείτε τα ζώα και τις οδηγίες των αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχολιο σας θα δημοσιευθεί συντομα
Ευχαριστούμε