Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 11, 2021

Όλη η «αριστεία» μαζεμένη στο Μαξίμου: Διδακτορικό σημαίνει ότι δεν έχεις όρεξη για δουλειά!



«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι

απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά» υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και συμπλήρωσε:«Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».


Μα τόση και τέτοια «αριστεία» έχει μαζευτεί εκεί στο Μαξίμου;


Η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι άθλια από πολλές σκοπιές.


1. Χαρακτηρίζει ανθρώπους που δεν έχουν όρεξη για δουλειά όσους επιλέγουν να κάνουν ή έχουν διδακτορικό!


2. Λέει ανοιχτά πως δεν θα τους προσλάμβανε.


3. Εκτιμά ότι το διδακτορικό καθυστερεί την «καριέρα».


Στο νεοφιλελεύθερο σκεπτικό του κυρίου Πατέλη το διδακτορικό είναι χάσιμο χρόνου, διότι δεν σε συνδέει άμεσα με την αγορά.


Προφανώς, τέτοιου είδους απόψεις δεν έχουν και πολύ ψηλά την προσπάθεια εξέλιξης της έρευνας, εάν δεν έχει να κάνει άμεσα με την κερδοφορία των εταιρειών.


Με λίγα λόγια, ό,τι δεν κοστολογεί ως «προσόν» ή αγορά είναι άχρηστο και για… τεμπέληδες!


Στο εκπαιδευτικό όραμα των Πατέληδων και των Μητσοτάκηδων η εξέλιξη της επιστήμης, της θεωρίας και της έρευνας είναι είναι κάτι που «καθυστερεί την καριέρα σου».


Οι κύριοι αυτοί διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να έχουν στο βιογραφικό τους «εξαιρετικές σπουδές». Για τους πολλούς αυτό που επιθυμούν είναι υποβαθμισμένα πτυχία, σεμινάρια και βεβαιώσεις για να είναι οι νέοι επιστήμονες ένα ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό που θα εκμεταλλεύεται όπως θέλει η «αγορά».


Η «άριστη» δήλωση Πατέλη και σε βίντεο:





Οι …διευκρινίσεις μετά το σάλο


Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωση του ο Αλέξης Πατέλης επανήλθε με… διευκρινίσεις, μέσω ανάρτησης του. Κοινώς, «τα μάζεψε» (περίπου):

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν. Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του. Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου