Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2021

Λεοναρντ Νιμοϊ

Αμερικανος ηθοποιος, που εγινε διασημος απο το ρολο του «Σποκ» στην τηλεοπτικη και κινηματογραφικη σειρα επιστημονικης φαντασιας «Ταξιδι στ’ Αστερια» («Star Trek»).


Ο Λεοναρντ Νιμοϊ (Leonard Nimoy) γεννηθηκε στη Βοστωνη στις 26 Μαρτιου 1931, απο οικογενεια εβραιων μεταναστων με καταγωγη το Ιζιασλαβ της Σοβιετικης Ουκρανιας. Ο πατερας του ηταν κουρεας και η μητερα του  νοικοκυρα. Απο μικρος συμμετειχε σε τοπικες θεατρικες ομαδες και μετα την αποφοιτηση του απο το κολεγιο της Βοστωνης σπουδασε υποκριτικη στην Πασαντινα της Καλιφορνια.


Στον κινηματογραφο εμφανιστηκε για πρωτη φορα το 1951 στην ταινια «Queen for a Day» (1951) και ακολουθησε η συμμετοχη του στην τηλεοπτικη σειρα «Zombies of the Stratosphere» (1952). Κατα τη διαρκεια της στρατιωτικης του θητειας εργαστηκε στην Ατλαντα ως παραγωγος εκπομπων για τον αμερικανικο στρατο.

Το 1965 ηταν ενας απο τους βασικους πρωταγωνιστες της τηλεοπτικης σειρας επιστημονικης φαντασιας «Ταξιδι στ’ αστερια» (Star Trek), που εγραψε ιστορια και εκτοξευσε τη φημη του. Υποδυοταν με μεγαλη πειστικοτητα τον κυριο Σποκ (Mr Spock), τον φλεγματικο συγκυβερνητη του διαστημοπλοιου «Εντερπραϊζ», που ηταν μισος ανθρωπος και μισος εξωγηινος. Ο Νιμοϊ ηταν αυτος που σκεφτηκε τη χειρονομια με το V και τη φραση «Live Long and Prosper», που εγινε το σημα κατατεθεν του Σποκ. Η σειρα γνωρισε πολυ μεγαλη επιτυχια σε ολο τον κοσμο, με αποτελεσμα να μεταφερθει και στον κινηματογραφο. Την εμπειρια του ως «Σποκ», την κατεγραψε σε δυο αυτοβιογραφιες του με τιτλους «Δεν ειμαι ο Σποκ» (1975) και «Ειμαι ο Σποκ» (1995). Εκτος της σειρας «Star Trek», ο Νιμοϊ πρωταγωνιστησε και στο επισης γνωστο σιριαλ «Mission: Impossible».

Ο Λεοναρντ Νιμοϊ υπηρξε ενας πολυταλαντος καλλιτεχνης. Εκτος απο την υποκριτικη ασχοληθηκε με τη σκηνοθεσια, τη φωτογραφια, τη μουσικη και την ποιηση. Το 1987 σκηνοθετησε την κωμωδια «Three men and a baby» («Ενα μωρο για τρεις» ο ελληνικος τιτλος), με πρωταγωνιστες τους Τομ Σελεκ, τον Στιβ Γκουτενμπεργκ και τον Τεντ Ντανσον, που εχει προβληθει πολλες φορες στην ελληνικη τηλεοραση. Ως συνθετης ειχε κυκλοφορησει πεντε αλμπουμ, το πρωτο απο τα οποια ηταν μουσικη εμπνευσμενη απο το διαστημα.


Στην προσωπικη του ζωη, ειχε παντρευτει δυο φορες και απο την πρωτη του συζυγο ειχε αποκτησει δυο παιδια.


Ο Λεοναρντ Νιμοϊ πεθανε στις 27 Φεβρουαριου 2015, στο  Μπελ Αιρ του Λος Αντζελες. Επασχε απο Χρονια Αποφρακτικη Πνευμονοπαθεια (ΧΑΠ), αν και ειχε κοψει το τσιγαρο εδω και 30 χρονια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου