Το χαρτι υγειας, στη βιομηχανικη κοινωνια που διανυουμε, αποτελει κατι συνηθες. Δεν μας ειναι
πρωτογνωρο, ειναι ενα απο τα κατεξοχην προϊοντα υγιεινης. Δεν ηταν, ομως, παντα ετσι.Πηγαινοντας εκατονταδες χρονια πισω, ο Βεζουβιος εξερραγη στις 24 Αυγουστου το 79 μ.Χ. Η Πομπηια, το Χερκουλανιουμ και αλλοι ρωμαϊκοι οικισμοι κλειστηκαν στο χρονοντουλαπο της ιστοριας. Ανακαλυφθηκαν για πρωτη φορα τον 18ο αιωνα και απο τοτε οι χωροι αυτοι μας εδωσαν μια καινουρια ματια στην αρχαια ρωμαϊκη κοινωνια.
Πολλα απο τα μπανια που αποκαλυφθηκαν στην Πομπηια και αλλου ηταν κοινοχρηστα. Σε πολλες περιπτωσεις, ηταν ομορφα, με τοιχογραφιες στους τοιχους, γλυπτα και σειρες οπων χαραγμενες σε ιταλικες μαρμαρινες πλακες.
Οι ρωμαϊκες τουαλετες δεν ειχαν καζανακι. Ορισμενες απο αυτες ηταν συνδεδεμενες με εσωτερικα συστηματα υδραυλικων εγκαταστασεων και αποχετευσης, τα οποια διοχετευαν ενα μικρο ρευμα νερου που ερεε συνεχως.
Πως σκουπιζονταν, ομως, οι αρχαιοι Ρωμαιοι οταν εκαναν την αναγκη τους; Αντι για ρολο χαρτιου τουαλετας, ο αρχαιος Ρωμαιος ειχε το λεγομενο tersorium, που εμοιαζε με πιγκαλ. Ηταν ενα πινελο με φυσικο σφουγγαρι, τα οποια αλιευαν στη Μεσογειο Θαλασσα. Με το που σκουπιζοταν καποιος, το ξεπλενε με νερο η ξυδι και το αφηνε για τον επομενο. Το εναλλακτικο προϊον ηταν κεραμικες πετρες με την ονομασια pessoi, χωρις να ειναι σιγουρος καποιος αν οντως ηταν βολικες.
Καπου εδω γεννιεται και η λεξη σφουγγοκωλαριος. Προκειται για τους ανθρωπους του παλατιου που σκουπιζαν τον πισινο των βασιλιαδων. Μιας και πλεον εχουμε αλλη μεθοδο για να σκουπιζομαστε, ως σφουγγοκωλαριο χαρακτηριζουμε τον γλειφτη και τον αχυρανθρωπο που εκπροσωπει τα αφεντικα.
Ενδιαφερουσα παντως ειναι και η μεθοδος της ουρησης. Οι ανθρωποι ουρουσαν σε μικρα τσουκαλια (σαν γλαστρες) μεσα στο σπιτι τους. Οταν αυτα γεμιζαν, τα εδιναν σε υπαλληλους της συνοικιας που ερχονταν μια φορα την εβδομαδα για να τα συλλεξουν. Γιατι; Επειδη με αυτα επλεναν τους τηβεννους και τους χιτωνες τους.
Αραγε, θα αντικατασταθει και το χαρτι υγειας σε μερικες εκατονταδες χρονια;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου