Οκτωβρίου 15, 2021
Βρεθηκαν τα αρχαιοτερα δεντρα!
Τα πρωτα δεντρα που αναπτυχθηκαν στον πλανητη μας, φαινεται πως ηταν και τα πιο πολυπλοκα – περισσοτερο απο ο,τι ειναι τα σημερινα δεντρα. Αυτο αποκαλυπτουν δυο απολιθωματα ενος δεντρου ηλικιας 374 εκατομμυριων ετων, τα οποια βρεθηκαν σε μια απομονωμενη περιοχη στη βορειοδυτικη Κινα και διαθετουν μια απροσμενα πολυπλοκη ανατομια στο εσωτερικο τους.
Η μελετη του κορμου εφερε στο φως ενα δικτυο αγγειων (ξυλωμα) πολυ πιο περιπλοκο απο ο,τι στα σημερινα φυτα. Πως και γιατι συνεβη αυτο, αποτελει μυστηριο για τους επιστημονες. Το ξυλωμα μεταφερει νερο και θρεπτικες ουσιες απο τις ριζες του φυτου προς τα κλαδια και τα φυλλα του. Στα περισσοτερα σημερινα δεντρα το ξυλωμα σχηματιζει ενα ενιαιο κεντρικο κυλινδρο στον οποιο προστιθενται νεοι δακτυλιοι καθε χρονο κατω απο τον φλοιο, ενω σε μερικα αλλα δεντρα το ξυλωμα αποτελειται απο ξυλωδη αγγεια που ειναι ενσωματωμενα σε μαλακοτερους σπογγωδεις ιστους σε ολο τον κορμο. Ομως στα πρωτα δεντρα το ξυλωμα μοιαζει να ηταν ακομη πιο πολυπλοκο.
Οι ερευνητες απο την Κινα, τη Βρετανια και τις ΗΠΑ, που εκαναν τη σχετικη δημοσιευση στην επιθεωρηση «PNAS» ανακαλυψαν οτι το παναρχαιο δεντρο υψους οκτω εως 12 μετρων που εμοιαζε με φοινικα (με την επιστημονικη ονομασια Xinicaulis lignescens) διεθετε πολλα επιμερους ξυλωματα στο εξωτερικο στρωμα του κορμου του, το οποιο ειχε παχος πεντε εκατοστων. Το εσωτερικο τμημα του κορμου του, ο οποιος ειχε συνολικη διαμετρο περιπου 70 εκατοστων, ηταν τελειως κουφιο. Τα καθετα αγγεια του ξυλωματος ησαν διατεταγμενα με πολυ οργανωμενο τροπο και διασυνδεμενα οριζοντια μεταξυ τους, θυμιζοντας δικτυο διασταυρουμενων σωληνωσεων υδρευσης.
Αντι ολο το δεντρο να προσθετει ενα ακομη δακτυλιο καθε χρονο που περνουσε (κατι που σημερα επιτρεπει τη δεντροχρονολογηση), στα πρωτα δεντρα καθε αγγειο του ξυλωματος ανεπτυσσε το δικο του ξεχωριστο δακτυλιο, σαν να υπηρχε ενα μεγαλο δικτυο μινι-δεντρων μεσα σε καθε δεντρο. Καθως τα επιμερους αγγεια μεγαλωναν και ο ογκος τους αυξανοταν, μαζι τους διευρυνοταν η διαμετρος ολου του δεντρου. Ταυτοχρονα, στο κατω μερος του δεντρου, ξυλωδη αγγεια προεξειχαν ολο και περισσοτερο απο τα πλαγια του κορμου, σχηματιζοντας μια επιπεδη βαση.
«Δεν υπαρχει αλλο γνωστο δεντρο στην ιστορια της Γης, που να εχει ποτε κανει κατι τοσο απιστευτα περιπλοκο. Ειναι τρελο οτι τα αρχαιοτερα δεντρα ειχαν και την πιο πολυπλοκη αναπτυξη», δηλωσε ενας απο τους ερευνητες, ο παλαιοντολογος Κρις Μπερι της Σχολης Γεωεπιστημων του βρετανικου Πανεπιστημιου του Καρντιφ.
Τα δεντρα κυριαρχουσαν στη Γη κατα τη Δεβονια περιοδο πριν απο 419 εως 358 εκατομμυρια χρονια. Σχηματισαν τα πρωτα δαση και επαιξαν ρολο-κλειδι στην απορροφηση του διοξειδιου του ανθρακα απο την ατμοσφαιρα, στην οποια επισης προσθεσαν οξυγονο. Επηρεασαν ετσι καθοριστικα το κλιμα του πλανητη μας και δημιουργησαν ευνοϊκες συνθηκες για την αναπτυξη αλλων μορφων ζωης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου