Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 19, 2024

Πώς μια τραγωδία στο Λονδίνο οδήγησε στη δημιουργία του Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης


Όσοι παρακολουθούν ξένες ταινίες και σειρές, θα ξέρουν ότι το τηλέφωνο εκτάκτων αναγκών είναι το 911 (στην Βόρειο Αμερική και σε κάποιες άλλες χώρες). Στην Ελλάδα -εκτός από τα γνωστά 100 για την ΕΛΑΣ, το 108 για το Λιμενικό Σώμα, το 166 για το ΕΚΑΒ και το 199 για την Πυροσβεστική- είναι το γνωστό 112 (ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης).

Πώς δημιουργήθηκε όμως αυτός ο αριθμός;

Για όλα ευθύνονται μια φωτιά σε ένα σπίτι και μερικοί θυμωμένοι Βρετανοί.


Αν και το 911 είναι αμερικάνικος τηλεφωνικός αριθμός, οι απαρχές του βρίσκονται στην Αγγλία.

Το 1935, δεν υπήρχε τηλέφωνο εκτάκτων αναγκών και οι κλήσεις βασίζονταν στους χειριστές στα τηλεφωνικά κέντρα που συνέδεαν τον κόσμο σε υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών όποτε ήταν απαραίτητο. Η Αγγλία είχε σημεία κλήσεως για φωτιές, αλλά δεν χρησιμοποιούσαν τηλεφωνική τεχνολογία. Αντ' αυτού, βασίζονταν στον τηλέγραφο, που χρησιμοποιούνταν για να στείλουν σήματα στην πυροσβεστική από ειδικά κουτιά. Υπήρχαν επίσης σημεία κλήσεως της αστυνομίας, αλλά δεν ήταν σταθερά και ήταν αναποτελεσματικά, μιας και η αστυνομία δεν είχε κάποιον τρόπο να δέχεται κλήσεις έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια των περιπολιών. Αντ' αυτού, οι αστυνομικοί έλεγχαν κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους τα ειδικά αστυνομικά κουτιά.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν στις 10 Νοεμβρίου του 1935, όταν ξέσπασε μια φωτιά στο σπίτι του εξέχοντος χειρούργου Φίλιπ Φράνκλιν, στην 27 Wimpole Street. Καθώς η φωτιά διέσχιζε το κτίριο, πέντε γυναίκες που κοιμόντουσαν στους επάνω ορόφους -η σύζυγος και η ανιψιά του Φράνκλιν, καθώς και τρεις υπηρέτες- παγιδεύτηκαν. Ένας γείτονας, ο Norman MacDonald, άκουσε τις κραυγές τους και άρπαξε γρήγορα το τηλέφωνο για να καλέσει τον χειριστή. Κανείς δεν απάντησε.

Ένας γείτονας πήγε σε κάποιο σημείο κλήσης της πυροσβεστικής και σύντομα ήρθαν πυροσβέστες, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν τις πέντε γυναίκες.

Η τραγωδία πυροδότησε μια εθνική έρευνα -και οργή. Δύο χρόνια αργότερα, το Λονδίνο αποκάλυψε μια νέα υπηρεσία: τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 999. Οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο να επιλέξουν έναν αριθμό που ήταν εύκολο να βρεθεί αγγίζοντας έναν περιστροφικό επιλογέα (τα καντράν των παλιών τηλεφώνων) και απέρριψαν ορισμένες άλλες επιλογές, όπως το 111, που ίσως είχε πρόβλημα λόγω δυσλειτουργιών του εξοπλισμού (το 222 ήταν ήδη σε χρήση από ένα τοπικό τηλεφωνικό κέντρο, ενώ το 000, μετά το πρώτο 0 καλούσε κατευθείαν το τηλεφωνικό κέντρο.

Ο νέος αριθμός δεν αγκαλιάστηκε αμέσως. Από τις περισσότερες από 1000 κλήσεις που έγιναν την πρώτη εβδομάδα, σχεδόν 7% ήταν φάρσες. Κάποιοι δε βουλευτές του Κοινοβουλίου προέβαλαν αντιρρήσεις, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο απλά να εγκαταστήσουν ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνα.

Οι ΗΠΑ είχαν ένα παρόμοιο σύστημα αστυνομικών τηλεφώνων και κουτιών σημάτων, αλλά όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε διέθετε την τεχνολογία ώστε ο κόσμος να καλεί γρήγορα και αποτελεσματικά τις αρχές κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών. Στη δεκαετία του 1950, η National Association of Fire Chiefs (Εθνική Ένωση Αρχηγών Πυροσβεστών), εμπνευσμένη από το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε έναν εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Το 1967 ξεκίνησε ο σχεδιασμός.

Η πρώτη κλήση του 911 στις ΗΠΑ -μια δοκιμαστική κλήσηπου έγινε από το γραφείο ενός δημάρχου- έγινε στο Haleyville της Αλαμπάμα το 1968. Ο λόγος που επιλέχτηκε το 911 είναι επειδή δεν ήταν σε χρήση για οποιοδήποτε άλλο υπάρχον τηλεφωνικό κέντρο και ήταν εύκολα να τα θυμάται κανείς.



Στην Ευρώπη, ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης -το 112- ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1991 και χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική). Από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να παρέχουν κλήση του "112" από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεφωνική χρέωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από οποιοδήποτε χώρα της ευρύτερης Ευρώπης καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό "112" προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ζητήσουν βοήθεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112", καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου