Με έκταση σχεδόν 2.330 τετ. χλμ στην έρημο του ανατολικού Αϊντάχο, βρίσκεται βρίσκεται η μεγάλη πανεπιστημιούπολη του Idaho National Laboratory. Μεγάλο μέρος της πανεπιστημιούπολης είναι κλειστό για το κοινό, εκτός από ένα μικρό μέρος όπου μπορεί κανείς να δει ό,τι έχει απομείνει σήμερα από τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο.
Το Idaho National Laboratory συμμετέχει στην πυρηνική έρευνα εδώ και 70 χρόνια. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και το πώς συμπεριφέρονται ανακαλύφθηκαν εδώ. Σε αυτό το μέρος έχουν κατασκευαστεί περισσότεροι από 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο και της μονάδας παραγωγής ενέργειας για το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο.
Μια αναπαράσταση των τεσσάρων λαμπτήρων που άναψαν εκείνη, την ιστορική ημέρα
Το εργαστήριο έγραψε ιστορία το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου του 1951, όταν άναψαν τέσσερις λαμπτήρες 200 watt σε ένα κτίριο χωρίς τούβλα. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτούνταν για την τροφοδοσία τους προέρχονταν από μια γεννήτρια συνδεδεμένη με τον Experimental Breeder Reactor-I (EBR-I). Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε χρηστική ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σχάση. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ο αντιδραστήρας παρήγαγε τόσο ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το συγκρότημα EBR.
Ο EBR-I είναι επίσης ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο που υπέστη μερική κατάρρευση στις 29 Νοεμβρίου του 1955. Ο EBR-I συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1964 όταν παροπλίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον διάδοχό του, τον Experimental Breeder Reactor II. Το επόμενο έτος, το EBR-Ι ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό ορόσημο.
Μέρος του πυρήνα μετά την μερική κατάρρευση του 1955
Στο Ατομικό Μουσείο του Experimental Breeder Reactor No. 1 μπορεί κανείς να δει ακόμη τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, μεταξύ των οποίων δύο πρότυπα πυρηνικών προωστικών αεροσκαφών, ένα δωμάτιο ελέγχου αντιδραστήρων, συσκευές απομακρυσμένου χειρισμού ραδιενεργών υλικών, εξοπλισμό ανίχνευσης ακτινοβολίας και πολλά άλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου