Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 29, 2023

Καρκίνος Πνεύμονα: Το “αθώο” σύμπτωμα που σε προειδοποιεί και δεν πρέπει να αγνοήσεις

 



Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόκειται για ένα συνηθισμένος και θανατηφόρο καρκίνο. Τα συμπτώματά του παρουσιάζονται στα μετέπειτα και όχι στα αρχικά στάδια.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να τα μπερδέψει κάποιος με λιγότερο σοβαρά προβλήματα.



Οι αλλαγές στον χρόνιο βήχα είναι μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί ο καρκίνος του πνεύμονα.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξελιχθεί σε πολύ προχωρημένο στάδιο, οπότε και δεν είναι πλέον θεραπεύσιμος.

Όπως και πολλοί άλλοι καρκίνοι, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευθεί στο αρχικό στάδιο (στάδιο 1), οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλα τα συμπτώματα.
Η σύνδεση, με τον βήχα

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας και έρευνας Cancer Research UK αναφέρει ότι ένας βήχας που δεν υποχωρεί μπορεί να είναι ενδεικτικό της νόσου. Μια αλλαγή στον χρόνιο βήχα σας μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη.

Συγκεκριμένα μπορεί:– Ο βήχας σας να γίνει πιο επώδυνος
– Ο βήχας σας μπορεί να έχει διαφορετικό ήχο
– Μπορεί να εμφανίσετε έγχρωμη βλέννα, ή φλέγμα, όταν βήχετε

Ένα άλλο σημάδι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ίσως συνδέεται με τον βήχα είναι αν αρχίσετε να έχετε αιμόπτυση, όταν βήχετε. Μπορεί να είναι μικρές ποσότητες αίματος και το χρώμα του αίματος μπορεί να είναι σαν σκουριά.


Τα συμπτώματα:

Καρκίνος του πνεύμονα: Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) παραθέτει και τα ακόλουθα συμπτώματα:

– Πόνος όταν αναπνέετε, ή βήχετε

– Επίμονη δύσπνοια

– Συνεχής κόπωση, ή έλλειψη ενέργειας

– Απώλεια της όρεξης ή ανεξήγητη απώλεια βάρους

Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Αλλαγές στην εμφάνιση των δακτύλων σας, όπως το να υπάρχει διόγκωση προς τα άκρα τους


– Υψηλός πυρετός (38°C και πάνω)

– Δυσκολία, ή πόνος στην κατάποση

– Συριγμός

– Βραχνάδα

– Επίμονος πόνος στο στήθος ή στους ώμους

Ένα σύμπτωμα που πολλοί δεν συνδέουν με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το πρήξιμο στο πρόσωπο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Το πρήξιμο στο πρόσωπο μπορεί να είναι αποτέλεσμα απόφραξης της ανώτερης κοίλης φλέβας (superior vena cava obstruction).



Η ανώτερη κοίλη φλέβα είναι μια μεγάλη φλέβα στο στήθος που μεταφέρει αίμα από το άνω μισό του σώματος στην καρδιά.
Διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα

Συνήθως η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι συνήθως μια ακτινογραφία θώρακος, στην οποία μπορεί να φαίνεται ο καρκίνος του πνεύμονα. Ακολούθως, πραγματοποιείται αξονική τομογραφία θώρακος (CT) για τον ακριβή καθορισμό της θέσης του όγκου και την εκτίμηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η λήψη βιοψίας από τον καρκίνο ή και από τυχόν ύποπτους λεμφαδένες, αφού ο ιστολογικός τύπος του όγκου σε συνδυασμό με την έκταση της νόσου θα καθορίσουν το είδος της θεραπείας.



Η βιοψία γίνεται συνήθως με βρογχοσκόπηση και ορισμένες φορές, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να γίνει με διαδερμική παρακέντηση της μάζας υπό απεικονιστική καθοδήγηση με CT. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η ταυτοποίηση του όγκου μπορεί να γίνει με κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων του ασθενούς.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι: CT κοιλίας και εγκεφάλου, Σπινθηρογράφημα οστών, PET–CT, Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).



Εάν διαγνωσθείτε με καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει ο ιατρός να σας φέρει σε επικοινωνία με μια ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Εάν ο ιατρός σας δεν σας παραπέμψει για ακτινογραφία θώρακος ή τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι σαφή, αλλά τα συμπτώματα παραμένουν, μη διστάσετε να ζητήσετε από τον ιατρό να σας δει ξανά.

Δεν θα πρέπει ποτέ να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε τον ιατρό σας εάν ανησυχείτε για την υγεία σας. Εξηγήστε στον ιατρό σας πόσο αγχωμένος/η είστε και μην φοβηθείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη εάν αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες σας δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου