Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν μια συνηθισμένη πρακτική σε μερικές από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας και τεκμηριώθηκαν σε αρχαία κείμενα από το 2500 π.Χ., τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές αναφέρουν επίσης στοιχεία ότι το φιλί μπορεί να συνέβαλε στην εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από το στόμα, όπως ο επιχείλιος έρπης.Humans were kissing at least 4500 years ago, reveal ancient texts https://t.co/KXHRb2ML9T
— New Scientist (@newscientist) May 18, 2023
First records of human kissing may date back 1,000 years earlier than estimated https://t.co/0iASUVYcoH
— The Guardian (@guardian) May 18, 2023
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το φιλί μπορεί να έπαιξε ακούσια ρόλο στη μετάδοση παθογόνων παραγόντων, όπως ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1), που προκαλεί έρπη και διφθερίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη.
Πιστεύεται ότι το bu'shanu, μια ασθένεια που περιγράφεται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, θα μπορούσε να είναι η μόλυνση από τον HSV-1.
Βρέθηκε μέσα και γύρω από το στόμα, που είναι ένα από τα κύρια σημάδια του ιού του έρπητα.
Ο Δρ Arbøll είπε:
«Υπάρχει ένα σημαντικό σύνολο ιατρικών κειμένων από τη Μεσοποταμία, μερικά από τα οποία αναφέρουν μια ασθένεια με συμπτώματα που θυμίζουν τον ιό του απλού έρπητα».
Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα κείμενα δεν μπορούν να είναι εντελώς αντικειμένα αξιόπιστα επειδή επηρεάστηκαν από μια ποικιλία πολιτιστικών και θρησκευτικών αντιλήψεων της εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου