Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 03, 2023

Το σουβλάκι στα νησιά αγγίζει τα 5 ευρώ. Καλά θα πάει αυτό

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση αλλά η καλοπέραση δε θέλει φτώχεια. Οπότε θα βάλεις το χέρι στην τσέπη μέχρι και για το πιτόγυρο.
 Πρώτα παραγγέλνεις και μετά έρχεται ο λογαριασμός. Συμβαίνει και με τις εκλογές. Το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του, εργοδότες και εργαζόμενοι ετοιμαζόμαστε (όχι όλοι) για τις διακοπές μήπως και σώσουμε τον ελληνικό τουρισμό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία οι ξένοι μάς έριξαν άκυρο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες για τα ακτοπλοϊκά. Οι τιμές είναι στα ύψη και αν δε θέλεις να βλέπεις... τα πλοία να περνούν, θα χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως όταν βρεθείς στα ελληνικά νησιά, σε περιμένει ο Παράδεισος. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση αλλά η καλοπέραση δε θέλει φτώχεια. Τι σημαίνει αυτό; Πώς τα χρήματα που θα χρειαστεί να αφήσεις στο νησί είναι πολλά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το σουβλάκι με πίτα κοστίζει 4-5 ευρώ. Μπορείς να κάνεις διαφορετικά; Όχι. Οπότε πληρώνεις.

Δεν τα λέμε εμείς αυτά αλλά ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος. «Μπήκαμε στη ζοφερή πραγματικότητα, ήρθε το καλοκαίρι, η ώρα να σηκώσουμε τα χαλιά και κάτω από τα χαλιά θα βρούμε φίδια», ανέφερε αρχικά. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το βούτυρο στην ΕΕ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 0,3%, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 14,8%». Ο ίδιος συνέδεσε την ακρίβεια με την ζωϊκή παραγωγή, σημειώνοντας ότι στην ακρίβεια είμαστε «πρωταθλητές στο μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί».


Φυσικά η κουβέντα πήγε στο σουβλάκι. Τα στοιχεία της Ένωσης Ψητοπωλών Αθήνας για τις τρέχουσες τιμές είναι χαρακτηριστικά, καθώς το «τυλιχτό» πωλείται 2,8-3,5 ευρώ, ενώ το «καλαμάκι» 1,8-2,2 ευρώ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Βασίλης Χρονόπουλος εξήγησε ότι έχουν γίνει ακριβότερα «όλα, το κρέας, οι πατάτες, η πίτα, τα λαχανικά, οτιδήποτε, αλλά και η ενέργεια φυσικά, κατά μέσο όρο, στη μαναβική μπορεί να φτάνει το 30%-40%, στα κρέατα γύρω στο 20%, στα τυριά γύρω στο 30%, στις πίττες 50%-60%».


Τα 3,5 ευρώ για ένα «τυλιχτό», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «πραγματικά είναι πολλά, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Τα καταστήματά μας, είναι καταστήματα του λαού. Θέλουμε να έρχονται, ειδικά για τα παιδιά κάνουμε προσπάθειες, να μπορέσουμε να τα "κρατήσουμε", γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, είναι πολλά τα χρήματα». Στα δύο χρόνια που καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια, «η ζάχαρη αυξήθηκε 62%, το ελαιόλαδο 42,64%, το αλεύρι και τα δημητριακά 41%, το γάλα 37,14%, τα φρούτα 30,55%, το ψωμί 32,56%, το αρνί και το κατσίκι 30%, το χοιρινό 28,88%, το μοσχάρι 28,71%», επανήλθε με στοιχεία ο κ. Ραυτόπουλος.

Το απλό «καλαμάκι» με ένα κομμάτι ψωμί «είχε περίπου 1-1,3 ευρώ ανάλογα με τα γραμμάρια ... σήμερα δεν υπάρχει λιγότερο από 1,8 ευρώ». Αν εξεταστούν την ίδια ώρα οι τιμές στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος, «δεν υπάρχει σουβλάκι με πίττα κάτω από τα 4-5 ευρώ», ενώ δημοσιογράφος προσέθεσε ότι η μερίδα γύρου έχει φτάσει τα 12 ευρώ.

Στην Ευρωζώνη το χοιρινό έχει αυξηθεί κατά 8,8%, αλλά στην Ελλάδα 14,7%. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν το πουλάει πάνω από 3-4 ευρώ. Εμείς αγοράζουμε είτε πανσέτα είτε μπριζόλα είτε σουβλάκι είτε κιμά από 7 ευρώ και πάνω, 8, 9, 10, ανάλογα. Για το βόειο κρέας ο κ. Ραυτόπουλος είπε ότι «ξεκινάει στο σφαγείο με 3-4 ευρώ το κιλό για τον αγελαδοτρόφο» και αυτή η τιμή αφορά ό,τι μείνει μετά την αφαίρεση του κεφαλιού, των ποδιών, των εντοσθίων κτλ. Και στον καταναλωτή φτάνει στα 14 ευρώ.

«Αν πάτε σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σήμερα, "βρωμάνε" οι ντομάτες στην Ελλάδα τις πετάνε, αλλά στα ράφια θα βρείτε ντομάτες Ισπανίας. Λεμόνια Αργεντινής 1,85 ευρώ, ενώ τα λεμόνια στο Αίγιο τα πουλάνε 0,29 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ αυτά που πουλάνε είναι εισαγωγής. Τα ελληνικά φρούτα στην Βέροια, την Πέλλα, την Ημαθία τα πετάνε. Και το κάνουν γιατί είναι μεγαλύτερο το κέρδος με αυτά που φέρνουν απ' έξω, παρά να το πάρουν από εδώ».

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Καλή διασκέδαση στα νησιά και καλή χώνεψη. Διπλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου