Δροσιστικό, απολαυστικό και light. Ας το ενσωματώσουμε στο πλάνο διατροφής μας σήμερα κιόλας.
Yπάρχουν τόσοι πολλοί και δημιουργικοί τρόποι να απολαύσoυμε το τυρί κότατζ. Συνοδεία με τα φρούτα μας, στο τοστ, στην τορτίγια, στη σαλάτα μας. Ωστόσο, πέρα από πεντανόστιμο, το τυρί με την κρεμώδη υφή και τη φινετσάτη γεύση είναι και εξαιρετικά θρεπτικό.
Στη HuffPost ετοιμάσαμε μια λίστα με τα οκτώ πιο πολύτιμα οφέλη του τυριού κότατζ, σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Από μόνα τους είναι υπέρ-αρκετά ώστε να μας πείσουν να το ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12
Το τυρί κότατζ προσφέρει στον οργανισμό μας μια γερή δόση βιταμίνης Β12, η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη γνωστική λειτουργία και τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με μυϊκή αδυναμία, έντονη κόπωση, συμπτώματα κατάθλιψης και απώλεια μνήμης.
Αποτελεί επίσης πηγή ριβοφλαβίνης
Αν και λιγότερο δημοφιλής, η εν λόγω βιταμίνη εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, καθώς θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων και μας προσφέρει ενέργεια και γρήγορη ανακούφιση από την ημικρανία.
Η ανεπαρκής πρόσληψη ριβοφλαβίνης, που είναι γνωστή και ως βιταμίνη Β, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη και ηπατικά προβλήματα.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Ένα μόνο φλιτζάνι τυρί κότατζ περιέχει περίπου 24 γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδενική πρόσθετη ζάχαρη, γεγονός που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουμε προσθέτοντας λίγο μέλι ή φρούτα.
Μας βοηθά να χτίσουμε μυς
Το τυρί κότατζ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται καζεΐνη και θεωρείται χρήσιμη στη διαδικασία απόκτησης μεγαλύτερης μυϊκής μάζας. Επιπλέον η καζεΐνη, που περιέχεται και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιορίζει τις πιθανότητες ενδιάμεσων ξυπνημάτων στον νυχτερινό μας ύπνο. Γι΄ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν πριν ξαπλώσουμε να απολαύσουμε λίγο γιαούρτι, ένα ποτήρι γάλα ή μια κουταλιά τυρί κότατζ.
Περιέχει σελήνιο
Το σελήνιο, το οποίο βρίσκεται στα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά, είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό, κρίσιμο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, των παθήσεων του θυρεοειδούς, της γνωστικής έκπτωσης, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»: Η υπερβολική ποσότητα αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού, συνδέεται με συμπτώματα όπως η ναυτία, η διάρροια, ακόμη και προβλήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.
Αποτελεί πηγή ασβεστίου
Το τυρί κότατζ είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ μας εξασφαλίζει το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Το τυρί κότατζ είναι ένα σνακ με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές για την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, καθώς αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μας βοηθούν να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.
Δεν διαθέτει πολλά λιπαρά
Eνώ είναι απίστευτα θρεπτικό και χορταστικό, το τυρί κότατζ περιλαμβάνει πολύ λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά. Σε σύγκριση με τυριά όπως το τσένταρ ή η γραβιέρα, το κότατζ θεωρείται κορυφαία επιλογή, καθώς προσφέρει γεύση στα πιάτα μας, χωρίς να μας γεμίζει τύψεις και να προκαλεί κατακράτηση υγρών.
Με πληροφορίες από eatthis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου