Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 14, 2023

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ο Λέκκας! ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ από το σεισμό 4,9 βαθμών στην Κρήτη.

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών -σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- που ταρακούνησε τη δυτική Κρήτη το πρωί της Κυριακής.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:49 με επίκεντρο επτά χιλιόμετρα ανατολικά της Σούγιας Χανίων και είχε εστιακό βάθος 9,2 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, η αυτοματοποιημένη λύση του Γεωδυναμικού έδειχνε μικρότερο μέγεθος δόνησης, αλλά και διαφορετικό εστιακό βάθος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή υποδομές, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει κάποια κλήση για παροχή βοήθειας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και σε περιοχές του Ρεθύμνου.

Τους μετασεισμούς της δόνησης των 4,9 βαθμών περιμένουν οι σεισμολόγοι
Την εξέλιξη του φαινομένου αναμένουν οι σεισμολόγοι στην Κρήτη, μετά τη δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών που σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σούγια το πρωί της Κυριακής.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο in, δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί, γεγονός που τους καθιστά επιφυλακτικούς για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

«Δεν έχει δώσει ακόμα μετασεισμούς, πρέπει να κάνει ένα μετασεισμό μεγέθους 4 βαθμών» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας. Ωστόσο, όπως τόνισε, η περιοχή που εντοπίζεται το επίκεντρο μπορεί να δώσει ισχυρότερες δονήσεις. «Η περιοχή, αλλά και όλη η Κρήτη, μπορεί να δώσει σεισμούς μεγέθους ακόμα και 6 βαθμών» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Εντολή να κλείσουν τα φαράγγια
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε παράλληλα ότι δόθηκε εντολή να κλείσουν για 24 ώρες τα μεγάλα φαράγγια της Κρήτης. Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν το Φαράγγι της Σαμαριάς και το Φαράγγι της Αγ. Ειρήνης, καθώς στο πρώτο σημειώθηκε τραυματισμός περιπατητή από τις κατολισθήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Μήνυμα από την υπηρεσία του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των Χανίων μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Λόγω σεισμικής δόνησης στην περιοχής σας, αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές (φαράγγια, βράχους). Κίνδυνος κατολισθήσεων», αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου