Σεβίλλη: Μια από τις πιο καυτές πόλεις της Ευρώπης καταφεύγει σε μια παλιά τεχνική για δροσιά
«Δανείζεται» τεχνογνωσία από την Εποχή των Περσών για να αντιμετωπίσει την αφόρητη ζέστη. Οι δρόμοι της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία ήταν τόσο ζεστοί τον Ιούλιο που ήταν σχεδόν αδύνατο να περπατήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς οι θερμοκρασίες πλησίαζαν τους 45 βαθμούς Κελσίου, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα σπίτια, γραφεία και δημόσια κτίρια. Ωστόσο, λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ένα δροσερό αεράκι φυσούσε κάτω από μια γιγάντια λευκή στέγη.
Οπως γράφει το σχετικό αφιέρωμα του Bloomberg, η συγκεκριμένη δομή είναι μέρος του CartujaQanat, ενός αρχιτεκτονικού πειράματος για λύσεις ψύξης που δεν βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ο εν λόγω χώρος, περίπου στο μέγεθος δύο γηπέδων ποδοσφαίρου, περιλαμβάνει δύο αμφιθέατρα, χώρους πρασίνου, έναν χώρο περιπάτου και έναν σκιερό χώρο με πάγκους. Αλλά ο «πρωταγωνιστής» του παραμένει κρυμμένος - το qanat, ένα δίκτυο υπόγειων σωλήνων και αγωγών εμπνευσμένο από κανάλια της εποχής των Περσών.
Το δίκτυο των τεχνητών καναλιών μπορεί να μειώσει τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως και 10 βαθμούς Κελσίου χρησιμοποιώντας μόνο αέρα, νερό και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την Emasesa, τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης της Σεβίλλης που βοήθησε στην κατασκευή του.
Το σύστημα βασίζεται σε αρχαίες σήραγγες που σκάβονταν για να φέρουν νερό σε γεωργικά χωράφια, που για πρώτη φορά καταγράφηκαν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το σημερινό Ιράν. Οι Πέρσες συνειδητοποίησαν πριν από 1.000 χρόνια ότι το τρεχούμενο νερό δρόσιζε επίσης τον αέρα στα κανάλια, έτσι έφτιαξαν κάθετους άξονες για να φέρουν αυτόν τον αέρα στην επιφάνεια.
Η Σεβίλλη είναι μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν περισσότερο από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, θέτοντας σε κίνδυνο τον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της, απειλώντας την τουριστική της βιομηχανία αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δημιουργώντας φόβους για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο δεν είναι απλώς ένα μελλοντικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν οι σημερινοί αξιωματούχοι της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου