Υλικά
Μερίδες: 6 - 8
1 κόκορας ή 1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
4 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε ψιλά καρέ
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3-4 κόκκοι μπαχάρι, ελαφρά κοπανισμένοι
2 φύλλα δάφνης
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λίτρο ζεστό νερό
500 γρ. φλωμάρια ψιλά (ή χυλοπιτάκια)
τριμμένο μελίχλωρο (για το σερβίρισμα· το αντικαθιστούμε με τυρί της αρεσκείας μας)
Διαδικασία
Κόκκορας
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Τον βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κόκορα (με το ζουμί που θα έχει βγάλει) και το κρασί. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη δάφνη, το αλατοπίπερο και το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας (αν έχουμε συμβατικό κοτόπουλο, στα 40-45 λεπτά θα είναι έτοιμο).
Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα.
Φλωμάρια
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει.
Ρίχνουμε τα φλωμάρια και βράζουμε για 4-5 λεπτά (ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία).
Τα τακτοποιούμε στην πιατέλα μαζί με τη σάλτσα γύρω από τον κόκορα και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου