Μετά τις κινητοποιήσεις του "κινήματος της πετσέτας" και την απομάκρυνση ξαπλωστρών και ομπρέλων από παραλίες της Πάρου και της Νάξου, φαίνεται πως οι επιχειρηματίες επαναφέρουν τα ομπρελοκαθίσματα μαζί με την αποχώρηση των ελεγκτών.
Μέλη της ομάδας "Σώστε τις παραλίες Νάξου" μίλησαν στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" και όπως καταμαρτυρούν οι ίδιοι αλλά και όπως πιστοποιείται μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους, οι επιχειρηματίες σε πρώτη ευκαιρία επανέφεραν καρέκλες, ομπρέλες και έπιπλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καρέκλες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%, κάτι που φυσικά είναι παράνομο.
Όπως μεταδίδει το naxospress, τα μέλη του κινήματος αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Από το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι την Τρίτη, οι επιχειρηματίες αφαιρούσαν με φορτηγά, τρακτέρ, εργάτες, ό,τι μπορούσαν από Άγιο Προκόπιο, Αγία Άννα και κυρίως από την Πλάκα.
Τα βάζανε πιο πίσω, τα κρύβανε πιο δίπλα, τα πηγαίνανε κάπου αλλού, ενώ είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των ελέγχων της Κτηματικής Υπηρεσίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή.
Οι έλεγχοι άρχισαν στον Αη Γιώργη, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή έδινε συνεντεύξεις απ' όταν άρχισαν οι ελεγκτικές διαδικασίες και μετά, πληροφορώντας για τις παραλίες που έμπαιναν στο "στόχαστρο".
"Όσο η Κτηματική προχωρούσε στις παραλίες, από πίσω της ξανά τοποθετούσαν αυτά που είχαν αφαιρέσει. Δεν περίμεναν καν μια μέρα για την επανατοποθέτηση των επίπλων", σημειώνουν τα μέλη της ομάδας "Σώστε τις παραλίες Νάξου".
Εντέλει, τα ξημερώματα της Τετάρτης, φαίνεται πως ξεκίνησε η επανατοποθέτηση επίπλων και στην τελευταία παραλία που ελέγχθηκε την πανέμορφη και βάναυσα κακοποιημένη Πλάκα. Φωτογράφοι βρέθηκαν στο σημείο, αποτύπωσαν τις κινήσεις των επιχειρηματιών και ανέρτησαν τα καρέ στα social media. Όλο το υλικό των τελευταίων ημερών θα κατατεθεί συμπληρωματικά στην Εισαγγελία.
Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στο savenaxosbeaches.
Η καταστροφή στην Πλάκα
Για την ιστορία, η παραλία Πλάκα της Νάξου έχει "πληγωθεί" με τους εκβραχισμούς που είχαν ως συνέπεια συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου, όμως το κακό έχει γίνει. Οι βράχοι που απομακρύνθηκαν βιαίως από το μηχάνημα κείτωνται ακόμα, τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό, στην αμμουδιά της Πλάκας.
“Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού” , έλεγε η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος της κίνησης "Σώστε τις παραλίες της Νάξου" στην ΕΡΤ.
Το ίδιο πιστοποίησε και η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου μιλώντας στην εκπομπή του Aegean Voice 107.5 "Στο βάθος κήπος".
Όπως τόνιζε η κ. Ευελπίδου "σ’ αυτές τις πλάκες οφείλει η Νάξος τις υπέροχες αμμουδιές της, αυτές που την έχουν κάνει γνωστή παντού, αν αυτές εκλείψουν, τότε το πολύ σε 10 έτη οι αμμουδιές θα χαθούν απ’ την διάβρωση, ειδικά τώρα που με την κλιματική αλλαγή παρούσα η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται".
Η κ. Ευελπίδου είχε ακόμα αναφέρει πως "οι ακτόλιθοι, οι πλάκες που μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως αν λείψουν παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους λουόμενους αποτελούν μνημείο φυσικής κληρονομιάς και δεν πρέπει να της πειράζουμε, καθώς είναι υπό προστασία όπως κάθε άλλο μνημείο". Είχε συστήσει μάλιστα την επανατοποθέτηση των μεγάλων τμημάτων των βράχων που αποσπάστηκαν πίσω στη θάλασσα, ώστε να ανακόψουν την διάβρωση.
Η δε ευρύτερη περιοχή με τις αμμοθίνες της προστατεύευται ως περιοχή Natura 2000. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εστίασης που ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, δεν έχουν καμία πρόθεση να προστατεύσουν το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της περιοχής.
Από τη δική της μεριά, εκπρόσωπος του κινήματος "Σώστε τις παραλίες της Νάξου" ανέφερε στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" πως με την κατάθεση αναφοράς - καταγγελίας στις 7 Αυγούστου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, "έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος". Τόνισε πως το κίνημα εξετάζει τα επόμενα βήματά του μέσα από συνελεύσεις που θα εκκινήσουν για να πλαισιωθούν καλύτερα οι δράσεις, ενώ κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει και να συμμετέχει στις συνελεύσεις για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Σημειώνεται πως τα μέλη του κινήματος κατέθεσαν τη Δευτέρα φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου με όλες τις καταγγελίες. Ακόμη, την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν την τέταρτη κατά σειρά συνάντησή τους όπου και αποφασίστηκε η δημιουργία ταμείου οικονομικής ενίσχυσης για τις ανάγκες των δράσεων, ενώ αντίστοιχη συνάντηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που δείχνει πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν δυναμικά όλο το καλοκαίρι.
Αξίζει να αναφερθεί πως στις 2 Αυγούστου συνελήφθη στη Νάξο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, 64χρονος ημεδαπός γιατί λειτουργούσε επιχείρηση η οποία καταλάμβανε παράνομα τμήμα ζώνης αιγιαλού -παραλίας με ομπρέλες - ξαπλώστρες. Μαζικές κινητοποιήσεις είχαν γίνει και πέρυσι, αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι πιο συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.
Οι έλεγχοι του υπουργείου
Από τη δική του μεριά, το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει πως από τις 21 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 918 έλεγχοι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:
- Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκανέλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
- Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
- Οι ποινές που επιβάλλονται – ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετωνκατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Από τη δική του μεριά, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σχετικά: "Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού".
Προφανώς, η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας γίνεται και πάλι κατόπιν "εορτής", καθώς η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον όπως στην περίπτωση της Νάξου είναι διαρκής, και συμβαίνει ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου