Τον Οκτώβριο του 2021 άνοιξε στη Λέσβο –χάρη σε δύο γυναίκες εργαζόμενες στον απαξιωμένο κλάδο της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Μυτιλήνης– το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Οι δύο κατήγγειλαν τον άτυπο επιστάτη τους και η μία εξ αυτών, η Καλλιόπη Ψ., 39 ετών σήμερα, διαζευγμένη με δύο παιδιά, βρέθηκε αντιμέτωπη πολύ γρήγορα με μία ΕΔΕ, όπου καταδικάστηκε για «ατελή κένωση των κάδων» και αφαίρεση τμήματος του μισθού της. Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 δικαιώθηκε η στάση της να «μην το καταπιεί», όπως λέει. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε ενώπιον του Δ΄ Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η από Ιανουάριο 2022 ένστασή της κατά της σχετικής πειθαρχικής απόφασης της δημοτικής αρχής, που είχε εκδοθεί εις βάρος της τον Δεκέμβριο του 2021. Η ένστασή της έγινε καθολικά δεκτή. Η Καλλιόπη Ψ. θα πάρει πίσω τα χρήματά της και νιώθει ηθική δικαίωση. Είναι όμως καθ’ όλα δικαιωμένη; Oταν κατήγγειλαν στον δήμο τα περιστατικά παρενόχλησης οι δύο εργαζόμενες, δεν άλλαξε τίποτα. Τον Οκτώβριο του 2021 μίλησαν «ον κάμερα» στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «Στο νησί» και ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή ο τότε πρόσφατος νόμος 4808/2021, σε κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – μια καθυστερημένη τομή στην εθνική νομοθεσία, που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση καταγγελιών.
«Δεν υποκύψαμε»
Οι δύο γυναίκες, μόνιμες υπάλληλοι στην καθαριότητα, η Καλλιόπη Ψ. και η Δέσποινα Κ., ανέφεραν συγκεκριμένες ώρες και βάρδιες όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες ο άτυπος επιστάτης τούς ζητούσε να μείνουν μόνες τους (η καθεμιά) μαζί του ή τις κρατούσε παραπάνω. «Αρνούμασταν να υποκύψουμε στις ορέξεις του και μας έβγαζαν ότι είμαστε οι εξώλης και προώλης της χωματερής. Μαζεύουμε σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια», επισήμανε η Καλλιόπη Ψ. Στο μεταξύ, μετά την καταγγελία, αντί να φύγει ο φερόμενος δράστης από το πόστο, η δημοτική αρχή άλλαξε το δικό τους πόστο. Η Καλλιόπη θυμάται ότι ενώ είχε μπροστά της να καταθέσει εναντίον του επιστάτη, προχωρώντας την καταγγελία της, μία νέα καταγγελία –αυτή τη φορά εναντίον της ίδιας– έφθασε στα χέρια της, υπογεγραμμένη από τον δήμαρχο Mυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Ηταν η ΕΔΕ στην οποία καταδικάστηκε για «ατελή κένωση των κάδων», με μοναδικό μάρτυρα εναντίον της τον καταγγελλόμενο επιστάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιστάτης έφυγε από την ΕΔΕ καταγγελλόμενος για παρενόχληση με μια γραπτή επίπληξη. Τι κι αν ο δικηγόρος της Καλλιόπης είχε απευθυνθεί σε: α) Επιθεώρηση Εργασίας (σ.σ. όπου αναφέρθηκε αναρμοδιότητα), β) Συνή-γορο του Πολίτη γ) Τμήμα Ισότητας των Φύλων στην εργασία, Διεύθυνση ατομικών ρυθμίσεων υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δ) Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ε) Γραμματεία Ισότητας ΑΔΕΔΥ, στ) Συντονιστή της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου (για έλεγχο νομιμότητας πράξεων και παραλείψεων ΟΤΑ), ζ) Προσφυγή – αίτηση θεραπείας ενώπιον αρμοδίας αντιδημάρχου Καθαριότητας…
Σε ό,τι αφορά πάντως την καθολική αποδοχή της ένστασης της Καλλιόπης Ψ., ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Νίκος Χωριατέλλης, έκανε λόγο στην «Κ» για απόφαση-ράπισμα εκ μέρους του αρμοδίου πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο αποκαθιστά «τυπικά, ηθικά και ουσιαστικά» την εντολέα του: «Διατηρώ γλαφυρά και πικρή επίγευση, της λίαν επιεικώς ανεπαρκούς, υποτυπώδους και αμήχανης έως απρόθυμης στάσης των θεσμών της πολιτείας συνολικά απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της καίριας αντιμετώπισης κάθε μορφής παρενόχλησης, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας, παρά το ισχύον νομικό πλαίσιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου