Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 26, 2023

Σκύλος: Είναι ικανός να δώσει ρεσιτάλ ηθοποιίας;

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί


Ο σκύλος εκφράζει τα συναισθήματα του με διάφορες συμπεριφορές.

Όπως επίσης, παρουσιάζει συμπεριφορές καθώς έχει αντιληφθεί ότι … περνάει το δικό του. Μάλιστα, μπορεί να κάνει – μεταξύ άλλων- ότι είναι κουτσός!

Είναι όμως «υποκριτής»;


Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της συμπεριφοράς των σκύλων είναι η ικανότητά τους να «υποκρίνονται»




Πολύπλοκα πλάσματα

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, Νίκος Καμπουράκης μας λύνει κάθε απορία: «Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται αν ο σκύλος τους μπορεί να προσποιηθεί: να παρουσιάσει εικόνα που δεν είναι πραγματική. Επειδή η σκέψη αυτή μπορεί, αρχικά, να είναι περίεργη στους περισσότερους από εμάς, ας την αναλύσουμε.

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι απίστευτα πολύπλοκα πλάσματα, με ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και συναισθημάτων. Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της συμπεριφοράς των σκύλων είναι η ικανότητά τους να «υποκρίνονται» – αν μπορούμε να το πούμε έτσι…
Πώς μαθαίνουν οι σκύλοι;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι σκύλοι μαθαίνουν και σχηματίζουν συμπεριφορές, αλλά και συνήθειες, με πολλούς τρόπους. Και πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ συμπεριφορών που εκφράζουν μια πραγματική συναισθηματική κατάσταση και «μαθημένων» συμπεριφορών, έτσι ώστε να κατανοήσουμε την «υποκρισία» του σκύλου μας.




Ο κ. Νίκος Καμπουράκης, πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων
Η «υποκριτική» ικανότητα του σκύλου

Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να προσποιείται τον κουτσό, αν παρατηρήσει ότι προσελκύει την προσοχή του ιδιοκτήτη του ή του προσφέρονται λιχουδιές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας προσποιείται ή κάνει σόου. Αντιθέτως! Μάλλον, έχει μάθει μια συμπεριφορά που του επιφέρει θετικό αποτέλεσμα και τη χρησιμοποιεί όταν θέλει να κερδίσει την προσοχή του κηδεμόνα ή μερικές νόστιμες λιχουδιές.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο σκύλος μαθαίνει να συνδέει μια συμπεριφορά με μια συνέπεια, θετική ή αρνητική.

Με την πάροδο του χρόνου, εάν η θετική ενίσχυση συνεχιστεί, ο σκύλος μπορεί να υπερβάλει ή ακόμα, και να προσποιηθεί αυτή τη συμπεριφορά, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα – π.χ τη λιχουδιά ή την προσοχή του κηδεμόνα του.

Ένα ακόμη παράδειγμα της «υποκριτικής» ικανότητας του σκύλου είναι να ξαπλώνει, να γυρίζει ανάποδα και να δείχνει την κοιλιά του παριστάνοντας τον λιπόθυμο, μόλις ο ιδιοκτήτης του τον καλεί στην ντουζιέρα, για να τον κάνει μπάνιο.

Αυτήν τη συμπεριφορά την εκδηλώνει ο σκύλος γιατί έχει αντιληφθεί ότι όταν παίρνει αυτήν την στάση, γλυτώνει το μπάνιο – το οποίο δεν του αρέσει.

Αν λοιπόν, ο σκύλος δει ότι η συμπεριφορά αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κάνει τον ιδιοκτήτη του να γελάσει, να τον πλησιάσει και να τον χαϊδέψει – και να γλυτώσει τη διαδικασία του μπάνιου- τότε θα επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, κάθε φορά που θέλει να ξεγλιστρήσει από μία κατάσταση, που δεν επιθυμεί.

Θα λέγαμε λοιπόν, πως η «υποκρισία»- με την έννοια που την εννοούμε εμείς οι άνθρωποι-, απέχει αρκετά από τον τρόπο που επικοινωνούν και συμπεριφέρονται οι σκύλοι μας. Είναι αρκετά πιο πολύπλοκη.

Συνεπώς, θα ήταν λάθος να απλουστεύσουμε κάτι τόσο σύνθετο και να πούμε πως οι σκύλοι «υποκρίνονται».

Σίγουρα όμως, γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν προκειμένου να κερδίσουν αυτό που θέλουν.

Και εμείς να τους αγαπάμε για αυτό που είναι».

* Ο κ. Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων (British College of Canine Studies, Advanced Canine Behaviour Diploma) και ζει στην Αθήνα.

Είναι ιδρυτής της CityDogs , μέλος της αμερικανικής Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και αρωγό μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε).

Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όποιο πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου