Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 26, 2023

ΠΩΣ "ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ"! Παγκόσμια ημέρα εσπρέσο.

 Δημήτρης Τριάντος

Παγκόσμια ημέρα εσπρέσο! από το ιταλικό ρήμα esprimere = αφαιρώ υπό πίεση, εσπρέσο (απόκομμα υπό πίεση, ) ο δυνατός καφές με έντονο άρωμα, που αποκτάται κάνοντας να περάσει γρήγορα ζεστό νερό κάτω από μια πίεση εννέα μπαρ μέσω του ψιλο-κομμένου και ψιλο-καβουρδισμένου καφέ (7 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο έναντι 5 γραμμάρια που χρειάζονται για έναν απλό καφέ).
Γεννιέται στο Τορίνο το 1884 χάρη στην εφεύρεση της εσπρεσομηχανής για την παραγωγή του από τον Άντζελο Μοριόντο, Οι Ιταλοί λένε για καλό εσπρέσο χρειάζονται τα «τέσσερα Μ» : η Macchina, η μηχανή του εσπρέσο, το Macinazione, το σωστό άλεσμα των κόκκων, το Miscela, το χαρμάνι και το Mano, το χέρι δηλαδή του μπαρίστα.
Το 1994, η πρώτη εσπρεσομηχανή στην Αθήνα, στο Παγκράτι στην καφετέρια Caprice (Υμηττού και Ακρωνος). Η μηχανή ακριβή σχεδόν όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, οι εταιρείες καφέ έδιναν αντιπαροχή την μηχανή στις καφετέριες με την συμφωνία να αγοράζει ο επιχειρηματίας καφέ από εκείνες.

Στην αρχή οι Έλληνες τον σνόμπαραν , η μικρή ποσότητα ακόμα και του διπλού δεν ήταν ικανοποιητική για τα γούστα μας, η αναλογία φραπέ/εσπρέσο 70-30% , από το 2000 και μετά αντιστράφηκε και είναι 70% εσπρέσο! Σήμερα 2η στον κόσμο η Ελλάδα στην κατανάλωση καφέ εκτος σπιτιού!


Φωτο 1: όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε καφέ
Είπαν: Από την στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα;
Όπως κοιτάω το πρωί τον καφέ δεν έχω κοιτάξει ποτέ γυναίκα!
Και την 9η μέρα ο Θεός έπλασε τον καφέ, έτσι ώστε ο άνθρωπος να αντέχει τις άλλες 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου