Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 19, 2023

Τι κρύβουν τα «τετράγωνα» αυτοκίνητα;



Γνωστά και ως «boxy», τα αυτοκίνητα που έχουν τετράγωνη σχεδίαση ενέχουν αρκετούς κινδύνους σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζούς.


Του Γιάννη Σκουφή

Μία πρόσφατη έρευνα του IIHS, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Αυτοκινήτου, αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: τα ψηλά αυτοκίνητα με τετράγωνο σχεδιαστικά εμπρός μέρος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν θανάσιμο κίνδυνο για τους πεζούς σε περίπτωση σύγκρουσης.




Η έρευνα, η οποία εξέτασε σχεδόν 18.000 ατυχήματα με πεζούς και διάφορους τύπους επιβατικών, συμπεριλαμβανομένων SUV, pickups κ.λπ., διαπίστωσε ότι τα αυτοκίνητα με ύψος καπό πάνω από ένα μέτρο είναι περίπου 45% πιο πιθανό να προκαλέσουν θανατηφόρους τραυματισμούς σε πεζούς σε σύγκριση με άλλα που έχουν μετωπικό ύψος κάτω των 70 εκατοστών.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι τα αυτοκίνητα με ενδιάμεσο ύψος, αλλά με πιο κάθετη μάσκα, κάτι που ισχύει για πολλά ηλεκτρικά, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των πεζών.

Ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey, υπογράμμισε το απειλητικό χαρακτήρα ορισμένων σύγχρονων οχημάτων, δηλώνοντας: «Ορισμένα από τα σημερινά αυτοκίνητα είναι αρκετά απειλητικά όταν διασχίζει κανείς ένα πεζοδρόμιο. Τα αποτελέσματα μας λένε πως τα αυτοκίνητα με μεγάλη, εντυπωσιακή μάσκα και αυτά που δείχνουν πιο επιθετικά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό».

Η έρευνα κατέληξε ότι τα αυτοκίνητα με μεγάλα κάθετα μπροστινά είναι πιο επικίνδυνα για τους πεζούς, καθώς τείνουν να προκαλούν πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι μετά από σύγκρουση.

Μία λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι ότι οι σχεδιαστές θα πρέπει να δημιουργούν χαμηλότερα σχήματα ή τουλάχιστον εμπρός τμήματα που να μην έχουν τόσο κάθετες μάσκες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου