Πίτσα νηστίσιμη από τον Γιώργο Τσούλη
Υλικά
Για τη ζύμη πίτσας:
- 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 360 ml νερό
- 5 γρ. μαγιά, ξερή
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Για την πίτσα:
- 150-200 γρ. πατάτες, προτηγανισμένες
- 4 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 6 κ.σ. σάλτσα πίτσας
- 4 κσ. ελιές ροδέλες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες στη μέση
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη πίτσας: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά. Χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη.
- Έπειτα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 – 1.5 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα,
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε στα δυο. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36×28 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλο το ταψί.
- Απλώνουμε τη σάλτσα πίτσας στην επιφάνεια της ζύμης και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Επαναλαβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.
- Μόλις είναι έτοιμη η πίτσα, κόβουμε και σερβίρουμε.
Για τη ζύμη
- 500 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό
- 350 γρ. χλιαρό νερό
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα/ες ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γ. αλάτι
Για την επίστρωση
- 1 φλ. σάλτσα
- 2 πιπεριές κόκκινες (κομμένες σε φέτες)
- 15 ασπρομανίταρα (κομμένα σε φέτες)
- 300 γρ. γαρίδες μικρές
- 500 γρ. κίτρινο τυρί νηστίσιμο
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος ή για δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
- Τη σκεπάζουμε ξανά και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν πάλι.
- Φτιάχνουμε δύο κομματια με διάμετρο 30-35 εκ. η κάθε μία.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζ, είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη να θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
- Το βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής πασπαλισμένο με καλαμποκάλευρο.
- Πασπαλίζοντας την πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C βαθμούς στις αντιστάσεις και κάτω κάτω στο φούρνο τοποθετούμε ταψί από την ανάποδη και το αφήνουμε να κάψει καλά.
- Η επιφάνεια του πυρωμένου ταψιού θα την ψήσει γρηγορότερα και θα της δώσει πιο τραγανή υφή.
- Στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας πανω της.
- Απλώνουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τη ρίγανη, τις γαρίδες, το τυρί και τις ελιές.
- Την ακουμπάμε άνω στο πυρωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά, σε πολύ δυνατό φούρνο, μέχρι να γίνει τραγανή.
Πίτσα με θαλασσινά από τον Πάνο Ιωαννίδη
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι σκληρό
- 4 γρ. αλάτι
- 5 γρ. ζάχαρη
- 4 γρ. ξηρή μαγιά
- 175 ml νερό
Για τη σάλτσα
- 30 mlελαιόλαδο
- 30 γρ. κρεμμύδι κομμένο εμινσέ
- 4 γαρίδες καθαρισμένες
- 1 καλαμαράκι κομμένο σε ροδέλες ροντέλ
- 10 μύδια
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 4 λιαστές ντομάτες
- 1 κ.σ. κάππαρη
40 ml ούζο
100 γρ. ντομάτα φρέσκια, κομμένη κονκασέ
1 κλωνάρι θυμάρι, φρέσκο (τα φύλλα του)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ
1 κλωνάρι μαϊντανός (τα φύλλα του)
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα.
TIP: Εάν δούμε ότι η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν η ζύμη μας έχει ενοποιηθεί και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από τον κάδο και την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε το ζύμωμα, τραβώντας και σπρώχνοντας το ζυμάρι πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται η γλουτένη μέσα στο αλεύρι και δένει καλύτερα το ζυμάρι, οπότε θα έχουμε σωστό ψήσιμο και τραγανή ζύμη, όταν θα ψήσουμε την πίτσα.
Αν δούμε ότι η ζύμη κολλάει στο χέρι μας, όσο τη ζυμώνουμε, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με το ζυμάρι και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψί. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
TIP: Είναι απαραίτητο να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο, ώστε να μη «μαζεύει», όταν θα την ανοίξουμε στη συνέχεια.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι κομμένο εμινσέ.
Σοτάρουμε για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες, το καλαμαράκι κομμένο σε ροδέλες ροντέλ και τα μύδια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την κάππαρη, τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, κομμένη κονκασέ και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να γλασάρει η σάλτσα, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά αφήνοντάς την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη βάλουμε πάνω στην πίτσα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C στον αέρα και στην κάτω αντίσταση.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε κυκλικό σχήμα με πάχος μισό εκατοστό.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ρηχό ταψί (λαμαρίνα) στρωμένο με λαδόκολλα.
Με μια κουτάλα απλώνουμε στη ζύμη τη σάλτσα με τα θαλασσινά, αφήνοντας περιμετρικά ένα δαχτυλίδι ακάλυπτης ζύμης.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο μαϊντανό, χοντροκομμένο με το χέρι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε την πίτσα στον φούρνο για 10′ στους 250°C ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί ομοιόμορφα, καθώς κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου