Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 29, 2023

Big Brother από την εφορία: Στο μικροσκόπιο χρέη σε τράπεζες, servicers, παρόχους ρεύματος και εταιρείες κινητής

«Πιάνει δουλειά» μέσα στο επόμενο διάστημα ο περιβόητος κρατικός big brother που θα καταγράφει τα χρέη που έχει κάθε Έλληνας πολίτης είτε απέναντι στο Δημόσιο, είτε σε τράπεζες, σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) ή σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, όπως παρόχους ρεύματος ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Με το ν. 5079/’23 που πέρασε από την Βουλή, συστήνεται το λεγόμενο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα αντλεί και θα αξιοποιεί αναλόγως κάθε είδους στοιχεία που αφορούν σε οφειλές Ελλήνων πολιτών προς… οποιονδήποτε.
 Μάλιστα, κάθε πολίτης θα βρεθεί σε «διπλό κλοιό», καθώς πέρα από το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου και ο big brother της… Εφορίας, το λεγόμενο «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας»: Πρόκειται για νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας, το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

Τι αναφέρει το άρθρο 50 του νέου νόμου

Πλέον όμως οριστικοποιήθηκε και η δημιουργία κρατικού big brother για… στατιστικούς λόγους και προκειμένου να χαράσσεται η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, με την ψήφιση του ν. 5079, το άρθρο 50 του οποίου προβλέπει την:


σύσταση ηλεκτρονικού Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους (Μητρώο), το οποίο τηρείται στην αρμόδια Γενική Γραμματεία για το Ιδιωτικό Χρέος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Χειριστής του Μητρώου είναι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για το Ιδιωτικό Χρέος και πρόσωπα που εξουσιοδοτούνται από αυτόν.

Το Μητρώο περιλαμβάνει συγκεντρωτικά για το ιδιωτικό χρέος:

α) στοιχεία για οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143),


β) στοιχεία για οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και αγοραστές πιστώσεων, και


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου