Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 08, 2023

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου καταγράφηκε στην κάμερα – Εντυπωσιακό βίντεο

Το παγόβουνο A23a έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα καθώς άρχισε να κινείται

για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Τώρα, νέα πλάνα δείχνουν το «μέγαμπεργκ» να ταξιδεύει στον Νότιο Ωκεανό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, καθώς είναι περίπου 1.500 τετραγωνικά μίλια – περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.


Η British Antarctic Survey (BAS) δημοσίευσε νέα βίντεο και εικόνες που τραβήχτηκαν από το RRS Sir David Attenborough, που δείχνουν το παγόβουνο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ερευνητικό σκάφος.


«Είναι απίστευτα τυχερό που η διαδρομή του παγόβουνου έξω από τη Θάλασσα Γουέντελ βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σχεδιασμένο μονοπάτι μας και που είχαμε την κατάλληλη ομάδα στο πλοίο για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Δρ Andrew Meijers, Επικεφαλής Επιστήμονας στο RRS Sir David  Attenborough και Polar Oceans Science Leader στο BAS.

παγόβουνο

 

Το παγόβουνο εκτείνεται όσο το μάτι μπορεί να δει

 Ενώ το A23a γεννήθηκε αρχικά από το Filchner Ice Shelf το 1986, παρέμεινε καρφωμένο στον βυθό μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Στις 24 Νοεμβρίου, το μέγαμπεργκ απελευθερώθηκε και άρχισε να μετακινείται από τον τομέα της Θάλασσας Γουέντελ στον Νότιο Ωκεανό.

Τώρα, το παγόβουνο είναι πιθανό να παρασυρθεί από το κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής στην «αλέα των παγόβουνων», σύμφωνα με την BAS.  Αυτό το θέτει σε μια κοινή τροχιά με τα υπόλοιπα παγόβουνα προς το υπο-ανταρκτικό νησί της Νότιας Γεωργίας.

Αυτή την εβδομάδα, το RRS Sir David Attenborough έτυχε να περάσει κοντά από το σημείο που βρίσκεται το παγόβουνο ως μέρος της προγραμματισμένης διαδρομής του προς τη θάλασσα Weddell. «Είμαστε τυχεροί που η πλοήγηση στο A23a δεν είχε αντίκτυπο στους στενούς χρόνους για την επιστημονική μας αποστολή», είπε ο Δρ Meijers.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις αυτό το τεράστιο παγόβουνο αυτοπροσώπως – εκτείνεται όσο το μάτι μπορεί να δει».

Δείτε βίντεο με το παγόβουνο στο ταξίδι του στον ωκεανό

Εκτός από τη μαγνητοσκόπηση, οι ερευνητές πήραν και δείγματα από το παγόβουνο. Ελπίζουν ότι αυτά θα βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον Νότιο Ωκεανό και τους οργανισμούς που ζουν εκεί.

Η Laura Taylor, βιογεωχημικός που εργάζεται στην αποστολή, είπε: «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία περνούν, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε κατά τα άλλα λιγότερο παραγωγικές περιοχές. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ποια διαφορά μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα παγόβουνα, η κλίμακα και η προέλευσή τους σε αυτή τη διαδικασία».

«Πήραμε δείγματα επιφανειακών υδάτων των ωκεανών πίσω, αμέσως δίπλα και μπροστά από τη διαδρομή του παγόβουνου. Θα πρέπει να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε τι ζωή θα μπορούσε να σχηματιστεί γύρω από το A23a και πώς αυτό το παγόβουνο και άλλα παρόμοια επηρεάζουν τον άνθρακα στον ωκεανό και την ισορροπία του με την ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.

παγόβουνο

Πώς σχηματίζονται τα παγόβουνα;

Το παγόβουνο είναι ένα κομμάτι πάγου γλυκού νερού που έχει αποκολληθεί από έναν παγετώνα και επιπλέει στον ωκεανό. Αυτό ονομάζεται «γέννηση» και είναι μια φυσική διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την απώλεια πάγου στις άκρες των παγετώνων και των φύλλων πάγου.

Η άνοδος των νερών και της θερμοκρασίας του αέρα που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη πυροδοτούν αστάθειες κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας την τήξη και αυξάνοντας τους ρυθμούς τοκετού.

ΠαγόβουνοΜια δορυφορική εικόνα του μεγαλύτερου παγόβουνου του κόσμου, με το όνομα A23a, που βρίσκεται στην Ανταρκτική, 15 Νοεμβρίου 2023. Ευγενική προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Copernicus Sentinel-3

Ο πρώην κάτοχος του ρεκόρ ήταν το A76, το οποίο αποσπάστηκε από ένα ράφι πάγου στη Θάλασσα Weddell τον Μάιο του 2021 , αλλά έκτοτε έχει κατακερματιστεί σε τρία κομμάτια.

«Η γέννηση παγόβουνων από τα ράφια πάγου της Ανταρκτικής είναι μέρος του φυσικού κύκλου ζωής των παγετώνων», δήλωσε ο καθηγητής Geraint Tarling, Επιστήμονας Ecosystems στο BAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου