Το γιορτινό κέικ τη συνταγή για το οποίο μας έδωσε η Κατερίνα Λιβά, που διατηρεί το ζαχαροπλαστείο Poulette στην Αγία Παρασκευή, πέρα του ότι είναι πολύ νόστιμο, έχει ένα ακόμα αβαντάζ: γίνεται όσο απλό ή όσο περίτεχνο το θέλετε, αναλόγως της περίστασης.
Αν επιλέξετε να φτιάξετε το βερμιτσέλι κάστανο, η όψη του θα μοιάζει με μον μπλαν και θα πάρει επιπλέον γιορτινούς πόντους. Αν όχι, τότε έχετε το τέλειο χειμωνιάτικο κέικ για να απολαύσετε με τον καφέ σας.
Υλικά
Μερίδες: 12-14
Για το κέικ
200 γρ. κουβερτούρα μαύρη, ψιλοκομμένη
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για τη φόρμα
100 γρ. γάλα φρέσκο
6 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας καρδάμωμο (κακουλέ)
1 κουτ. σούπας κανέλα (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
λίγο αλάτι
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα
200-400 γρ. μαρόν γκλασέ (ή κάστανα από γλυκό κουταλιού, στραγγισμένα από το σιρόπι)
100 γρ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή μανταρίνι
Για το βερμιτσέλι κάστανο (προαιρετικά)
450 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα (καθαρό βάρος – μπορούμε να πάρουμε και έτοιμα βρασμένα, συσκευασμένα εν κενώ)
50 γρ. άχνη ζάχαρη
500 γρ. κρέμα ή μαρμελάδα κάστανο
20 ml ρούμι + λίγο για τα πολτοποιημένα κάστανα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το ντεκόρ
περίπου 150 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα ή αμυγδαλόπαστα
5 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, ανακατεμένη με 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, για πασπάλισμα
κομμάτια από γλυκό κουταλιού περγαμόντο ή μανταρίνι ή κάστανο
χρυσόσκονη βρώσιμη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Κέικ
Για να φτιάξουμε γιορτινό κέικ, ξεκινάμε λιώνοντας σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μαζί με τις σοκολάτες ανακατεύοντας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη με το μείγμα της σοκολάτας.
Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας έπειτα τα μπαχαρικά, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά.
Προσθέτουμε τα κάστανα και το γλυκό του κουταλιού, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 24-26 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Βερμιτσέλι κάστανο (προαιρετικά)
Πολτοποιούμε τα βρασμένα κάστανα μαζί με την άχνη και ελάχιστο ρούμι, τόσο που να γυρνάει το μαχαίρι του πολυκόφτη.
Έπειτα ανακατεύουμε τον πουρέ αυτόν με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ, με το φτερό.
Συναρμολόγηση
Περνάμε το βερμιτσέλι κάστανο από έναν μύλο του πουρέ και σχηματίζουμε «μαλλιά» από κάστανο στην επιφάνεια του κέικ. Αν δεν έχουμε, το απλώνουμε με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη, που έχουμε ανακατέψει με το κορν φλάουρ (το άμυλο βοηθάει να μην πανιάσει η άχνη).
Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα ή την αμυγδαλόπαστα με πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε αστέρια με κουπάτ σε σχήμα αστεριού. Με αυτά διακοσμούμε το κέικ, προσθέτοντας επίσης κομμάτια από το γλυκό κουταλιού και λίγη βρώσιμη χρυσόσκονη, αν θέλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου