Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 04, 2023

Νέα «τρέλα» με το νερό πολυτελείας ενώ σε πολλές χώρες διψούν

 

Μπορεί η ακραία ζέστη και η ξηρασία να αφήνουν όλο και περισσότερους

ανθρώπους στον κόσμο διψασμένους, ωστόσο το υψηλής ποιότητας νερό -που ανβλύζει από μια πηγή στους πρόποδες των Ιμαλαΐων- έχει γίνει της μόδας μεταξύ των προνομιούχων του κόσμου, οι οποίοι πληρώνουν σχεδόν το ημερομίσθιο ενός Ινδού εργάτη για να το γευτούν το «νέκταρ».


Αυτό δεν είναι συνηθισμένο νερό. Θα ταξιδέψει εκατοντάδες μίλια σε μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και τις πλουσιότερες οικογένειες της Ινδίας, οι οποίες πληρώνουν περίπου 6 δολάρια ανά μπουκάλι.

Αυτό το «εκλεπτυσμένο νερό» αντλείται όχι μόνο από τα Ιμαλάια αλλά κι από ηφαιστειακά πετρώματα στη Χαβάη, από παγόβουνα που έχουν πέσει από παγετώνες που λιώνουν στη Νορβηγία ή από σταγόνες πρωινής ομίχλης στην Τασμανία.
Οι γνώστες, μερικοί από τους οποίους σπουδάζουν για να γίνουν σομελιέ νερού, επιμένουν ότι αυτή η τάση δεν έχει να κάνει με σνομπισμό.

«Το νερό δεν είναι απλώς νερό», λέει ο Μικαελ Μάσα, ιδρυτής της Fine Water Society, μιας κοινοπραξίας μικρών εμφιάλωσης και διανομής παγκοσμίως. Ο ίδιος παρομοιάζει τους καταναλωτές νερού υψηλής ποιότητας με τους καλοφαγάδες που οδηγούν χιλιόμετρα για να βρουν ντομάτες ή ένα σπάνιο αλάτι. Κάποιοι πίνουν καλό νερό αντί για αλκοόλ.

«Το σωστό ποτήρι, η κατανάλωση στη σωστή θερμοκρασία, συδυάζοντας το με το φαγητό, το γλέντι - όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά».
VIA ASSOCIATED PRESS

Οι πλουσιότεροι αγοράζουν τόσο πολύ που «μάλλον κάνουν μπάνιο σε αυτό»


Καθώς ένα φορτηγό βγαίνει από το εργοστάσιο εμφιάλωσης του Μπουτάν, το οποίο λειτουργεί υπό την Veen Waters India, οι περίπου 40 εργαζόμενοι κάνουν ένα διάλειμμα για τσάι.


Στην πλαγιά ενός λόφου πίσω τους βρίσκεται μια μεταλλική πηγή, που κάποτε αποτελούσε πηγή γλυκού νερού για τους κατοίκους του κοντινού χωριού, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ράβδους μπαμπού ως σωλήνες για να διοχετεύουν μέρος του καθαρού νερού που κυλούσε σταθερά σε κουβάδες που μετέφεραν στο σπίτι τους.


Τώρα αυτή η πηγή, την οποία η Veen αγόρασε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, φυλάσσεται πίσω από μια κλειδωμένη πύλη για ασφάλεια.




Η εταιρεία εξάγει περίπου 20.000 κιβώτια - ή 240.000 φιάλες νερού στην Ινδία κάθε μήνα. Υπολογίζεται ότι έχουν αξιοποιήσει μόνο το 10% της δυνητικής αγοράς μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου