Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 30, 2024

Πλούσια τυρόπιτα με μπεσαμέλ και σφολιάτα

Τυρόπιτα με φύλλα σφολιάτας, πλούσια γέμιση με βουτυρένια μπεσαμέλ, μπόλικο κασέρι και γραβιέρα.


40′ προετοιμασία, 45′ ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 25′


Υλικά

 2 φύλλα σφολιάτας

 λίγο λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα

 1 αυγό, χτυπημένο ελαφρά με το πιρούνι

 100 γρ. κασέρι, τριμμένο

 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ


 25 γρ. βούτυρο αγελάδας

 25 γρ. αλεύρι

 150 ml (3/4 κούπας) φρέσκο γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

 50 ml (1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Διαδικασία

Μπεσαμέλ


Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρίσει.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα», αλλά να μη ροδίσει το αλεύρι – αυτό είναι το ρου (roux), η βάση της μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε την κρέμα για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ή με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα.

Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γραβιέρα και το κασέρι.

Πίτα


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 26-27 εκ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε δίσκο με διάμετρο ίση με του ταψιού (24 εκ.), το απλώνουμε πάνω στη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν στα τοιχώματα. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο, για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.

Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε σε μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου